keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Viime hetken suunnitelmat maratonille

Kolme yötä maratoniin on, laskin aivan itse jne.

Hiilaritankkaus

Eilen alkoi, ja jatkuu vielä huomiseen. Hiilaritankkauksen ideana on täyttää lihasten glykogeenivarastot ennen maratonia. Pointtina on syödä selvästi normaalia enemmän hiilareita ja vähentää rasvaa. Ihana paras juttu siis, niinkö? Herkkuöverit kolme päivää putkeen? No ei ihan. Herkut kyllä maistuvat mulle ihan ylenmäärin, mutta nimenomaan herkut, joissa on sokerin lisäksi myös reippaasti rasvaa. Suklaa ja jätski on mun suosikkeja. Karkkiakin kyllä syön, mutta sokeriöverit ei oikein sovi mulle, maha turpoaa ja olo on huono, jos syön paljon sokeria, ja sokeripitoisia juomia en siedä lainkaan. Siksi hiilaritankkaus ei ole mitään ihanaa "jee - saa syödä pullaa" -aikaa, vaan sellainen juttu, jonka aikana joudun aika tarkkaankin pitämään mielessä, mitä kannattaa syödä ja mitä ei.
Olen ennen kumpaakin 30 kilometrin pitkistä onnistunut hiilaritankkauksessa jotakuinkin täydellisesti. En ole erikseen laskenut hiilareiden määrää, syönyt vain vähän tavallista enemmän ja hiilaripitoisemmin ja nassuttanut myös hiukan karkkeja, mutta välttänyt överit ja huonon olon. Sama tavoite on nytkin. Syön tavallista enemmän leipää ja hedelmiä, maanantaina kävin ostamassa kaksi kiloa persimoneja! Niiden lisäksi sitten hiukan pullaa ja karkkiakin, sekä runsaasti nestettä. Testasin eilen juoda urheilujuomaa, mutta vatsa ei siitä tykännyt, joten juomana on enimmäkseen pelkkä vesi.

Reitti ja juoksusuunnitelma

Reittiin voi tutustua Kaarinan syysmaratonin sivuilla. Kävin tutustumassa reittiin lokakuun ekan päivän 30 kilometrin pitkiksellä, jolloin juoksin ensin Kaarinaan, kiersin maratonlenkin ja juoksin takaisin Turkuun. Maratonin alkuun kierretään noin 1km lisälenkki, ja sen jälkeen peruskierros neljästi. Reitti on todella tasainen, mutta myös sen verran aukeaa maastoa, että jos tuulee, niin tuuli pääsee esteettä puhaltamaan reitille. Reitti kulkee alkuun pyörätietä asuinalueen laitaa, sitten asfalttitien piennarta, kunnes tie muuttuu soratieksi, joka johtaa puolestaan teollisuusalueen reunamilla kulkevaksi pyörätieksi. Lenkin kiertäessäni tykkäsin eniten tuosta soratie-osuudesta, ja vähiten alkupätkästä asuinalueella. Johtuu varmaan siitä, että normisti tykkään juosta lähinnä jossain puskassa, missä ei ole juuri asutusta eikä muita ihmisiä.

Olen miettinyt paljon sitä, mitä vauhtia lähden juoksemaan. Kun maratonprojektin aloitin, mietin, että tähtään viiden tunnin alittavaan loppuaikaan. 7min/km, sitä jaksaa kyllä ja tuolla vauhdilla 5 tuntia alittuu kivalla marginaalilla. Kuitenkin syksyn juoksut ovat sujuneet sillä lailla mallikkaasti, että olen alkanut miettiä, miten hyvänä päivänä mulla olisi varmaan mahdollisuus jopa 4,5 tunnin alitukseen. Kuitenkin mulla oli ideana, että maraton menisi sellaista helppoa vauhtia ilman sellaista aikatavoitetta, jonka eteen tulisi tehdä koko ajan töitä. Niinpä päätin yksiselitteisesti unohtaa tuon neljän ja puolen tunnin alituksen, ja lähteä vain helppoa 6:40-6:50 vauhtia matkaan, ja vaikka kiristää sitten, jos kulkee. En missään nimessä halua juosta maratonilla jalkoja alta ekalla kympillä, joten parempi aloittaa varovasti.
Maratonreitti on siis noin 10,3 km pitkä lenkura, joka juostaan neljästi. Juomapisteet ovat peruskierroksella noin kohdissa 4 km, 7 km, 10,3 km jne. Koska maratonin alkuun kierretään noin 1km lisälenkki, niin ensimmäinen huoltopiste on siis noin 5 km kohdalla, jos olen oikein ymmärtänyt. Mietin, että pitäisikö ottaa eka geeli jo siinä..? Normisti olen holaissut ensimmäisen geelin jossain 7,5 km kohdalla, mutta jotkut lähteet neuvovat aloittamaan geelit jo ekan puolen tunnin jälkeen. Täytyy ehkä katsoa vasta kisapäivänä, miten saan aamupalaa alas ja maistuuko geelit heti alkuun. Juomaksi otan pelkkää vettä.

Varusteet

Sääennusteet näyttävät tällä hetkellä hyviltä, sillä kahden sadealueen väliin ennusteet lupaavat yhden kuivan päivän lauantaiksi. Edeltävä yö saattaa olla kylmä, mutta lauantaina lämpö voi nousta jopa +10 asteeseen. Takki lienee siis turha, mutta jos lähdön aikaan on vielä kylmä, ajattelin pukea hanskat ja buffin ja heittää ne sitten ekan kiekan jälkeen siskolle säilöön. Pitkät trikoot ja pitkähihainen ohut juoksupaita, niillä pitäis pärjätä. Toivottavasti ei tuule tai sada, mutta jos, niin vain vähän.
Mun ei onneksi tarvitse kauheasti harrastaa mitään teippauksia yms, saan harvoin rakkoja tai hiertymiä, ja kaikki päälle puettavat varusteet olen testannut jo monilla lenkeillä. Varpaiden väliin laitan Compeedin rakonestopuikkoa, koska hikiset varpaat tuppaavat pidemmillä lenkeillä hankaamaan toisiaan vasten. Varpaiden kynnet leikkaan mahdollisimman lyhyiksi. Aikaisempina vuosina olen uusinut joitain varpaankynsiäni näin syksyllä, nyt vain oikean jalan keskivarpaan kynsi on hiukan tummunut. Jos se ottaa maratonilla lämää, ei sillä ole niin väliä, lähtee sitten toivottavasti joskus talvella siististi pois. Kenkien kanssa mulla on ollut sellainen pieni ongelma, että oikean jalan kenkä saattaa toisinaan painaa nilkan kehräsluuta. Iho ei hankaudu rikki tai mitään sellaista, mutta kipeää se tekee. Syynä on osittain ylös nouseva juoksukengän (Asicsin Gel Noosa) reuna, osittain varmaan se, että olen joskus venäyttänyt/reväyttänyt tuon oikean nilkan nivelsiteet, ja ehkä siitä johtuen kehräsluu on tuossa jalassa painunut jotenkin alemmas. Tähän ongelmaan olen ostanut apteekista erilaisia suojalaastareita ja teippejä, ja pääosin onnistunutkin teippaamaan jalan niin, ettei satu, mutta hiukan arpapeliä tuo teippaaminen, toivottavasti onnistun maralle saamaan hyvän suojauksen aikaan.

Muistilista, mitä mukaan kisapaikalle:
 • Kopio ilmoittautumisvahvistuksesta
 • Geelejä (kofeiinigeelit 30+km)
 • Pari pikkupussia suolaa
 • Juomapullovyö
 • Pari palaa tummaa suklaata vikoille kilometreille
 • Pari banaania
 • Juoksukello
 • Sykevyö
 • Kellon laturi
 • Rakkolaastaria & urheiluteippiä, sakset
 • Juoksuhanskat & buffi
 • Nenäliinoja
 • MP3-soitin
 • Puhelin (jää siskon huomaan) 
 • Huulirasva
 • Kivennäisvettä kisan jälkeen
 • Sandaalit & lämmintä vaatetta kisan jälkeen
 • Kertakäyttösadetakki
 • Hyvä mieli! :)

2 kommenttia:

 1. Sun valmistelut vaikuttaa tosi hyviltä, onnea matkaan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehdin lukea sun viestin ennen lähtöä kisapaikalla, en vain häsellyksessä tajunnut vielä silloin vastata! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...