maanantai 30. syyskuuta 2024

Syyskuun juoksutreenit ennen ja jälkeen puolimaratonin

Syyskuun juoksuja rytmitti kuun puolivälissä ollut puolikkaan kisa. Juoksin 5 vuoden tauon jälkeen sileän puolimaratonin Jyväskylässä Finlandia Marathonilla. Ilman mitään nopeustreenejä päätin juosta kisan tämän hetkiseen kuntoon nähden reipasta vauhtia, mutta en lähellekään täysillä. Pystyinkin kisassa pitämään tasaista, hiukan alle seitsemän minuutin kilometrivauhtia ja tulin maaliin hyvävoimaisena vähän alle 2,5 tunnin ajassa. 

Juoksin elokuussa polkupuolikkaan Nuts Pyhällä. Se oli selvästi sileän puolikasta raskaampi, mutta jotenkin tuntui, että palauduin siitä nopeammin. Lapin loma jatkui juoksun jälkeen vielä patikoinneilla ja juoksin 16 polkulenkin vain 4 päivää kisan jälkeen. Jalat eivät olleet tuoreet, mutta toimivat. Silloin väsymys iski vasta kotiinpaluun jälkeen. 


Finlandia Marathonin puolikkaalta toipuminen vei viikon verran. Olin ehkä kuvitellut, että kun en juossut kisaa mitenkään täysillä, olisin palautunut nopeammin. Kuitenkin tuollainen minulle reipas vauhti ja vasta vuoden kolmas kahdenkympin lenkki vei selvästi voimia. Jaloissa oli kipuja ja olo oli selvästi normaalia väsyneempi usean päivän ajan. Hölkkäilin pari lyhyttä lenkkiä kisaa seuraavalla viikolla, mutta kun olo oli selvästi rasittunut, en yrittänyt puskea itseäni kovempiin treeneihin.

Ennen puolikkaan kisaa syyskuun juoksut olivat varsin lyhkäisiä ja rentoja lenkkejä. Alkukuussa oli niin lämpimät kelit, etten syyskuun helteessä juossut kuin kevyitä lenkkejä ja usein juoksut päättyivät rantaan ja uimaan pulahtamiseen. Kävin syyskuun alussa myös Sipoonkorven kansallispuistossa patikoimassa. Puolikkaan jälkeenkin lenkit ovat olleet lyhyitä ja köykäisiä. Hellettä ei enää ole ollut, mutta olen vielä syyskuun jälkimmäisellä puoliskollakin käynyt uimassa. Merivesi on ollut vielä niin lämmintä, että on tarjennut pulahtaa ilman saunaa. Aika luksusta, kun uimakausi on kestänyt ihan toukokuun alusta syyskuun loppuun!

Juoksin syyskuussa yhteensä 103 kilometriä. Tavoitteena oli tässäkin kuussa saada satanen täyteen ja se tuli täyteen kohtalaisen helposti, mutta enempää ei kuitenkaan huvittanut juosta. Lenkit olivat tässä kuussa, kuten koko vuonna, pääosin lyhkäisiä. Puolimaratonin lisäksi juoksin yhden kympin lenkin poluilla, muut lenkit olivat lyhyempiä.

Lämpimän alkusyksyn ansiosta tuntuu suorastaan hämmästyttävältä, että vuotta on enää kolme kuukautta jäljellä! Lokakuussa kalenteri on aika täynnä, toivottavasti sinne mahtuu vielä juoksuakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...