sunnuntai 4. elokuuta 2024

Päivitin juoksukengät: Asics Novablast 4

Asics Novablast 2 saatu, uudet Novablast 4 juoksukengät ostettu itse!

Sain muutama vuosi sitten testiin Asicsin Novablast malliston juoksulenkkarit. Kirjoitin silloin blogiin kokemuksia kengistä. Olen juoksuharrastukseni alkuun suosinut Asicsin kenkiä, mutta Hokan tultua markkinoille siirryin enimmäkseen Hoka One One -juoksutossuihin. Olen kyllä vuosien varrella juossut monen eri merkin kengillä, ja kokeilen ja seuraan mielelläni eri juoksukenkämerkkien tarjontaa. Yllätyin Novablastien kimmoisuudesta ja niistä tulikin mulle pitkiskengät, joilla juoksin kaikki pyöräteille suuntautuneet pitkät lenkit. 

Juoksukenkiä valitessa mulla on nykyään pari tärkeää kriteeriä. Kaipaan ensinnäkin vaimennettua kenkää. Kymmenen vuotta nuorempana ja kymmenen kiloa kevyempänä saatoin juosta myös kevyesti vaimennetuilla lenkkareilla, mutta nykyään mm. polveni protestoivat heti, jos kengässä ei ole tarpeeksi vaimennusta. Toinen olennainen asia on kengän sopiminen omaan jalkaan, mikä kohdallani tarkoittaa lähinnä sitä, että tarvitsen kunnolla varvastilaa. Jalkani on päkiästä melko leveä, ja varpaani kaipaavat tilaa myös korkeussuunnassa.



Novablast 2 kokemuksia - pitkässä juoksussa kenkä meni rikki

Novablast 2 oli vaimennukseltaan ja leveydeltään mulle erittäin toimiva kenkä. Kimmoisuutensa ansiosta juoksemaan lähtö tuntui kevyeltä ja helpolta. Kengässä oli kuitenkin yksi huono puoli, joka alkoi haitata jo siinä kohtaa, kun olin juossut tossuilla noin 100 kilometriä. Varvastila oli liian matala, ja isovarpaiden kynnet kuluttivat kengän päällisen puhki. Tämä on mulla yleinen ongelma, ja olen vuosien varrella paikkaillut myös mm. Hokan Torrenteja sekä Salomonin tossuja. Olen käyttänyt paikkaamiseen liimattavaa kangaspaikkaa, mutta juoksukengissä paikat ovat pysyneet vaihtevasti, lähinnä kuitenkin huonosti. Kenkään tullut reikä on paikkailuista huolimatta kasvanut vähitellen. Kun varvas tulee kengästä läpi, alkaa se tuntua inhottavalta pidemmillä lenkeillä, ja onhan jatkuva paikkailu hyvin työlästäkin.

Tänä keväänä Novablast kakkosilla oli mittarissa 800 kilometriä ja totesin kenkien olevan roskiskamaa. Varpaiden kohdalta hajonneen päällisen lisäksi myös kantakupin pehmusteet ovat menneet rikki. 

Mietin pitkään uutta pitkiskenkää, ja kokeilinkin mm. Sauconyn tossuja. Kuitenkin kokeilemistani tossuista puuttui Asicsin "pomppukenkä"-fiilis, johon olin jo ehtinyt tottua. Hiukan varauksella päätin testata uusinta Novablastia ja tilasin Asicsin Novablast 4 mallin kokeiluun.

Asics Novablast 4 kokemuksia 

Kun sovitin Novablast nelosia ensimmäistä kertaa, mietin, oliko saman kokomerkinnän kenkä kuitenkin hiukan kakkosversiota isompi. Tuntuma vahvistui ensimmäisillä lenkeillä. Lisämillit on laitettu oikeaan paikkaan, sillä tässä versiossa varpaani mahtuvat paremmin kengän etuosaan!

Olen juossut Novablast 4 -mallilla nyt jo yli 200 kilometriä, ja voin rehellisesti sanoa, että kyseessä on yksi parhaista juoksukengistä, mitä olen kokeillut. Kun takana on pari sataa kilometriä, on kenkä muotoutunut omaan jalkaan ja uskallan sanoa jotain myös kengän kestävyydestä.

Päällinen on uusissa kengissä selvästi kestävämpää materiaalia. Mallissa on myös enemmän korkeutta varvasosastolla. Isovarpaani eivät ole kuluttaneet minkäänlaista kuoppaa kengän sisäpintaan, eikä näytä siltä, että joutuisin paikkaamaan tossuja. Juoksukenkien koko elinkaari on kuitekin merkitsevä asia kengän arvioinnissa. Mieluummin valitsen kenkiä, jotka kestävät hyvinä pidempään.

Novablast on vauhdikkaan näköinen juoksukenkä. Kenkä näyttää myös helposti kokoaan isommalta muhkean pohjan vuoksi. On makuasia, pitääkö tossua näyttävänä vai kohlona. Itselleni lenkkareiden ulkonäkö ei ole ykköskriteeri, mutta en myöskään ostaisi juoksukenkiä, joiden värit eivät miellytä silmää. Ostin Novablast 4:stä tummansini-turkoosin version, joka sopii mainiosti yhteen juoksuvaatekaappini värimaailman kanssa.

Toivon, että saan tossuilla juostua ainakin ensi vuoteen asti. Uusien juoksukenkien hankkiminen on aina vähän haastavaa, ja on kiva löytää hyvät kengät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...