keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

1,5 viikkoa Kainuu Trailiin - kaikki voi vielä mennä pieleen

Tässä on yritetty viimeisin viikko aklimatisoitua kuumaan ilmanalaan. :D Se onkin onnistunut mainiosti, sillä viikonloppuna tuli ensin lauantaina suppailtua useita tunteja aurinkoisella merellä ja sunnuntaina vuorossa oli viimeinen pitkä lenkki ennen Kainuu Trailia ja lenkki tuli juostua myöskin hellekelissä. Tämän viikon alussa vuorossa oli vielä viimeinen mäkitreeni, ja siinä olikin huhkimista ja hikoilua. Kainuu Traililla ollaan juostu helteessä edellisenä kahtena vuonna, joten siihen on hyvä varautua totuttamalla kroppaa lämpimiin keleihin. 


Juoksin viimeisenä pitkänä lenkinä 18 kilometrin polkujuoksun. Kisassa pitäisi pystyä jatkamaan tuosta vielä 20 kilometriä, hiukan hirvittää. Luvassa on myös selvästi yli tuhat nousumetriä kisan aikana, joka on reippaasti yli sen, mitä olen nyt yksittäisillä lenkeillä juossut. Tuo 38 kilometrin kisa olisi mulle ensimmäinen pitkä polkukisa sitten syksyn 2019, eli edellisestä kerrasta on tosiaan aikaa. 


Tässä kohtaa ennen kisaa ei harjoittelulla pysty enää tekemään varsinaisesti mitään suorituksen parantamiseksi. Kisan voi kuitenkin sössiä juoksemalla liian kovia treenejä tai valmistautuminen voi muuten mennä pieleen viimeisten viikkojen aikana. Viimeiset 2 viikkoa ennen pitkää juoksukisaa kannattaa levätä ja pitää juoksukuntoa yllä kevyin treenein. Viimeisen pitkän lenkin voi juosta kaksi viikkoa ennen, mutta siinä vaiheessa ei enää juosta niitä pisimpiä pitkiksiä. Jos on aloitteleva juoksija, kannattaa mieluummin juosta viimeinen pitkis 3 viikkoa ennen ja lyhentää sen jälkeen lenkkejä selvästi.

Juoksuohjelmassa määrät ovat nyt vähentyneet jo selvästi ja ajatukset kääntyvät jo kohti kisaa. Kisaviikolla pari kevyttä ja lyhyttä lenkkiä pitää juoksutuntumaa yllä, mutta pääpaino tuolla viikolla on levossa ja syömisessä. Ja taatusti hermoilussa, vaikka sitä ei olekaan suunniteltu.



Tämän ja ensi viikon alun hommia on valmistautua kisaan myös haalimalla kasaan pakolliset varusteet sekä kisan aikaiset eväät, jos niitä ei kaapista jo valmiiksi löydy. Lähes kaikissa pitkissä polkujuoksuissa on pakollisia varusteita, joihin kuuluu Kainuu Traililla mm. avaruuslakana. Lisäksi kisassa kannetaan mukana kaikki omat juomiset ja syömiset, joten energiaa täytyy pakata mukaan runsaasti. Aion kisan aikana syödä Noshtin energianamuja ja juon vettä, sillä urheilujuoma ei sovi vatsalleni. Suolaakin tarvitaan, ja pakkaan mukaan suolaisia nachoja, joilla saa myös täytettyä vatsaa. Olen testannut niitä juostessa ja vatsa tuntuu kestävän nachoja, vaikka niissä onkin aika paljon myös rasvaa.

Toivotaan nyt, että ei mene pieleen, vaan viimeinen puolitoistaviikkoinen olisi rento ja pysyttäisiin terveenä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...