torstai 22. huhtikuuta 2021

Retkeilysuunnitelmia - kohteena kansallispuistot

Retkeilijän kansallispuistot -kirja saatu. 

Kuka muistaa vielä vuoden 2018 ja silloin kansallispuistoja kiertäneen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen? Kiertueen ideana oli lisätä sekä polkujuoksun että kansallispuistojen tunnettuvuutta. Toimiva konsepti, sillä ainakin minä innostuin kansallispuistoista kiertueen myötä!

Olin mukana vain kahdella kiertueen yhteislenkillä, ja jäi harmittamaan, etten päässyt useammalle mukaan. Mieleen jäi erityisesti Helvetinjärven lenkki, koska fundeerasin pitkään, pääsisinkö sinne mukaan. Siitä se ajatus sitten lähti, eli reissusuunnitelma seuraavalle kesälle Helvetinjärvelle. Koska Seitsemisen kansallispuisto oli samalla suunnalla, laajeni matka suunniteltaessa lopulta kattamaan kaksi kansallispuistoa ja patikoinnit molemmissa. 

Olin toki vieraillut kansallispuistossa ennen polkujuoksujakin. Esimerkiksi keväällä 2017 tuli tehtyä useamman yön vaellus Kolilla. Mutta en ollut ajatellut meneväni juuri kansallispuistoon, vaan ihan vain yksittäiseen hienoon luontokohteeseen. Kiertueen myötä tajuntaan iski kuitenkin oivallus siitä, että kaikissa Suomen kansallispuistoissa on jotain erityistä nähtävää ja jokaisella on se oma juttu, miksi juuri se kohde on erityinen. Niinpä viime vuosina onkin tullut katseltua Suomen karttaa sillä silmällä, että minnekäs seuraava kansallispuistoreissu voisi suuntautua.

Retkien suunnitteluun oiva opas on uudistettu Retkeilijän kansallispuistot -kirja (mainoslinkki Adlibrikselle). Olin hankkimassa kirjaa siskolleni joululahjaksi muutama vuosi sitten, mutta harmikseni se oli kaupoista loppu. Ilahduttavasti kirjasta ilmestyi nyt uusi päivitetty painos ja sain siitä blogin kautta oman kappaleen, jolle tulee taatusti olemaan käyttöä! Kirjassa on kattavasti esitelty kaikkien Suomen kansallispuistojen luontoa sekä kulttuurihistoriaa. Retkien suunnittelun apuna on kartta, saapumis- ja pysäköintiohjeet sekä reittikuvauksia. Lisäksi jokaisen puiston kohdalla kerrotaan erikseen, mikäli alueesta on saatavilla ulkoilukartta.

Retkeilijän kansallispuistot -kirjaa on tullut selailtua viime päivinä ensi kesän retkiä suunnitellessa.

Viime vuonna loppukesästä teimme siskon kanssa patikointireissun Teijon kansallispuistoon, mutta häpeäkseni täytyy tunnustaa, että koronahässäkässä jäi tyystin reissusta kirjoittaminen. Sentään noista edelliskesän patikoinneista Seitsemisestä ja Helvetinjärveltä naputtelin matkakertomukset blogiin. Varsinkin jälkimmäinen oli juuri niin hieno kohde kuin olin ajatellutkin, vaihtelevaa maastoa ja luontoa piisasi päiväretkelle. 

Mennään Metsään -yhteislenkeillä pääsin tutustumaan Saaristomeren ja Selkämeren kansallispuistoihin juosten ja siinä oli oma elämyksensä, kun matkaa taittoi polkujuosten. Suomen isot polkujuoksutapahtumat sijoittuvat nekin kansallispuistoihin ja tarjoavat erilaisen tavan tutustua kohteeseen. Juoksin toistaiseksi ainoan polkumaratonini Nuuksiossa syksyllä 2019. Tuolla juoksulla tuli taatusti tehtyä pikavisiitti kaikkiin Nuuksion hienoimpiin kohteisiin.

Viime kesänä Etelä-Suomen puistoissa oli suorastaan ruuhkaista, ja siksi omat retket suuntautuivatkin mieluummin väljemmille seuduille. Jos tänä kesänä on odotettavissa samanlaista retkeilyintoa, niin Retkeilijän kansallispuistot -kirjasta löytyy puistojen jaottelua sen mukaan, ovatko ne suosittuja vai rauhallisia. Jos tietää olevansa liikkeellä ruuhka-aikaan (esim. viikonloput ovat arkea ruuhkaisempia) kannattaa ehkä suunnata johonkin rauhallisempaan kohteeseen.

Tänä kesänä on tarkoitus lisätä omaan ämpäriin ainakin kaksi kansallispuistoa. Olemme lähdössä taas siskon kanssa patikoimaan ja kohteena ovat Liesjärven ja Torronsuon maisemat. Kirjan lukeminen innosti myös muistelemaan viime kesän reissuja, joten enköhän naputtele niistäkin kohta juttua blogiin. Jospa saisin viime kesän matkakertomukset julki sentään ennen tämän kesän reissuja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...