sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Juoksuvaatteita syksyyn

Ensimmäistä kertaa kesän jälkeen jouduin tällä viikolla kaivamaan kaapista pitkät trikoot juoksulenkille lähtiessä. Täällä Lounais-Suomessa on ollut niin lämmin, että tähän asti olen mennyt lenkit lyhyemmillä housuilla. Nyt pitää kuitenkin alkaa miettiä, mitä laittaa päälle silloin, kun sää on syksyinen.

Hyvä nyrkkisääntö juoksuvaatteiden valintaan on miettiä, mitä laittaisi päälle, jos lämmintä olisi kymmenen astetta enemmän ja aikoisi vain hengailla ulkona. Liikaa ei kannata pukea päälle, koska silloin olo muuttuu tukalaksi ja juoksusta tulee raskaampaa. Parhaimmillaan syyskeleissä on helppo hengittää ja juosta rennosti hyvillä varusteilla.

Mielestäni parhaat juoksuvaatteet syksyyn ovat pitkät, ohuet trikoot sekä pitkähihainen ohut juoksupaita. Kun lämpötila laskee, sataa ja/tai tuulee, niin päälle voi heittää tuulenpitävän juoksutakin. Tässä postauksessa hiukan esittelyä syksyyn sopivista juoksuvaatteista.


Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosentin komissiota (n. 5-10% ostosten loppusummasta). Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy rahallisesti, ainoastaan linkin kautta tehdyistä ostoksista. Mainoslinkit on merkitty tähdellä (*).

Juoksupaita syksylle


Vuosi sitten kirjoitin nolosta episodista, kun kadotin paidan päältäni ja tarvitsin kipeästi täydennystä juoksuvaatekaappiin. Tässä jutussa esitellyt hyvän juoksupaidan ominaisuudet pätevät edelleen, ja itse hankin tuolloin esittelemäni SOCin ohuen pitkähihaisen juoksupaidan, joka onkin ollut ahkerassa käytössä.

Tuota kyseistä paitaa voin suositella lämpimästi. Mulla oli kyseinen paita päällä Nuuksio Classicilla, ja se toimi mainiosti. Ennen kisaa mietin, että keli tuntui hivenen liian lämpimältä pitkähihaiselle, mutta päätin, että ohut pitkähihainen toimisi paremmin kuin paksumpaa trikoota oleva lyhythihainen juoksupaita. Vaikka juoksin 6,5 tuntia juoksureppu selässäni, ei hiertänyt mistään, ja paita tuntui päällä miellyttävältä myös huolimatta sadekuurosta, joka kolmenkympin kohdalla kasteli läpimäräksi.


Paras juoksupaita syksyyn on tekninen ja toimiva, kangas on ohutta ja hengittävää ja mukana voi olla vielä hengittävämpää verkkomateriaalia. Paidan pitää myös olla istuva, muttei täysin ihonmyötäinen, jolloin se on mukava päällä muttei myötäile ihan jokaista muhkuraa ja kuoppaa. 

Tämä Patagonian treenipaita toimii ympäri vuoden!*

Myös Helly Hansenin pitkähihainen urheilupaita* toimii syyslenkeillä. Tätä paitaa voi käyttää ympäri vuoden, sillä se on todella kevyt ja tekninen.

Juoksutrikoot syyssäähän


Kaupoissa on paljon kivoja nilkkapituisia trikoita, mutta syksyn ja kevään lenkeille kannattaa mieluummin valita täyspitkät trikoot. Mikään ei estä käyttämästä shortseja ja lyhyitä trikoita niin kauan kuin tarkenee, mutta kaapista kannattaa löytyä vähintään yhdet juoksuhousut, joissa ei jää ihoa näkyviin säiden armoille.

Mulla on kahdet hyvät juoksutrikoot, Newlinen mustat peruspöksyt ja Asicsin juoksutrikoot, joissa huomio kiinnittyi kaupassa hauskan pilkullisiin lahkeisiin. Omistamani Newlinen trikoot ovat tosi vanhat, mutta edelleen ihan hyvät, ja voin suositella merkkiä, sillä nuo perustrikoot vaikuttavat oikein laadukkailta ja kestäviltä.  Nämä New Balancen mainiot perustrikoot ovat nyt Oudoor-päivillä tarjoushintaan alle viisikymppiä.


Nämä Salomonin perustrikoot* ovat toimiva valinta syksyn lenkeille. Parhaat juoksutrikoot ovat sellaiset, joita ei lenkillä tarvitse kiskoa ylöspäin. Varsinkin, jos on reittä ja peppua (kuten mulla) istuvuus on tärkeä. Mitä vähemmän saumoja, sitä parempi, mutta vetoketjullinen tasku on aina bonus.

Edulliset juoksutrikoot ovat useimmiten ihan riittävät, mutta jos haluaa panostaa, niin kunnon vetoketjullinen tasku ja vetoketjut lahkeensuissa tuovat trikoihin lisää käyttömukavuutta. Näissä Salomonin trikoissa* on lisäksi satsattu leikkaukseen ja viilentävään verkkomateriaaliin.

Talven parhaat juoksuhousut


Kirjoitin viime vuonna löytäneeni täydelliset housut talvijuoksuun. Olen edelleen samaa mieltä, talvitrikoot ovat toimineet mulla jo parin vuoden ajan ympäri talven. Talvitrikoot ovat normaaleja juoksutrikoita selvästi paksummat ja niissä on harjattu sisäpinta. Ne ovat vain joitain millejä tavallisia trikoita paksummat, mutta ero lämmöneristyksessä on huomattava.

SOCin kirjaimellisesti loistavat talvitrikoot.


Edit: poistettu toimimattomat tuotelinkit 2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...