torstai 26. huhtikuuta 2018

Polkujuoksu - trendilaji?

Olenko kerrankin trendikäs? Polkujuoksua tuntuu nyt tulevan ihan joka tuutista. Olen tässä yrittänyt naputellut pientä koostetta Varsinais-Suomen polkujuoksuista tuonne trailrunning.fi -sivustolle, ja erilaisten tapahtumien määrä on hätkähdyttävä.


Luulin, että polkujuoksu oli vuoden 2015 trendilaji ja että itse olin jälleen kerran myöhäisherännäinen. Tuntuu kuitenkin, että vasta tänä vuonna poluilla juoksusta on tullut myös isojen massojen juttu. Juoksuharrastus on ollut jo pitkään suosiossa, mutta massamaratonit eivät ole tainneet enää ihan viime vuosina vetää niin paljon porukkaa. Juoksukansa on siirtynyt poluille ja saanut sinne mukaan ihmisiä myös suunnistajista, vaeltajista ja sohvanvaltaajista. Olen itse pitkään ajatellut polkujuoksua vain juoksun alalajina, mutta nykyään iso osa harrastajista ei välttämättä juokse juuri ollenkaan sileällä.


Juoksusta haetaan selvästi yhä enemmän elämyksiä. Polkujuoksu onkin ihan eri tavalla elämyksellistä kuin tasaisen pyörätien tarpominen. Myös ultramatkojen suosio on ilmeisesti kasvussa. Elämyksensä siinäkin on, itsensä ylittämistä ja omien rajojen kokeilua. Yhteisöllisyys tuntuu samoin olevan kasvava trendi, ja yhteislenkit vetävät väkeä poluille. Mennään metsään -polkujuoksukiertue on vetänyt huikeita osallistujamääriä ja selvästi tapahtumille on ollut tilausta.


Ensimmäinen suomenkielinen polkujuoksukirja ilmeistyi juuri. En ole vielä päässyt tutustumaan opukseen, mutta eiköhän se pian saavu kirjastoonkin. Polkujuoksusta ja sen harrastajista on muuten tehty ihan tutkimustakin. Jyväskylän yliopistossa tehdyn Wilhelm Stenbackan gradun voi lukea tästä linkistä.


Minusta on vain hienoa, että yhä useampi löytää polkujuoksun ja että matalan kynnyksen tapahtumia putkahtelee kalenteriin ympäri Suomen. Polkujuoksu yhdistää luontoelämykset tehokkaaseen kestävyysharjoitteluun ja sopii monelle. Itseäni jännitti alkuun kokeilla poluilla juoksemista, mutta taito kehittyy todella nopeasti. Luulin myös, ettei hyviä reittejä välttämättä löytyisi aivan kotikulmilta, mutta etsivä löytää ja bussilla pääsee vähän kauemmaskin.


Kai olet jo kokeillut tätä trendilajia? Suosittelen! Postauksen kuvat ovat viime sunnuntain lenkiltä Littoistenjärven luontopolulta.

P.S. Entä oletko kokeillut toista tämän vuoden hittiä eli ploggingia? Roskien kerääminen ei vielä koskaan ole ollut näin trendikästä! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...