keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kelivaroitus

Työpaikan kahvipöydässä viime päivien puhutuin aihe on luonnollisesti ollut sää, tai tarkemmin järkyttävän liukas keli. Eilen aamulla kahlasin töihin kymmenen sentin vetisessä loskamössössä, mutta jo neljän jälkeen kotimatka oli paikoin kovaksi tallautuneen lumen muodostamaa jäätä. Tänään oli vielä liukkaampi keli, yök. En todellakaan ole mikään varmajalkainen gaselli, vaan lonkkavaivaiset mummotkin ohittavat minut, kun yritän köpötellä alas liukasta rinnettä. Inhoa liukkautta yli kaiken, ja joskus koen jopa ahdistusta, kun tiedän, että kotimatka kulkee aina erästä järkyttävän liukasta alikulkua.

Koska ainakin täällä Turussa on ollut liukkauden lisäksi todella märkää, olen nyt parina päivänä kulkenut työmatkat kumppareissa, ja sopivaksi katsomillani osuuksilla vetänyt saappaiden päälle Nordig Gripin nastat. Pito on ollut ihan hyvä, mutta jalkani eivät ole tykänneet sitten yhtään. Erityisesti päkiän alla olevat nastat tuntuvat älyttömästi saappaiden pohjan läpi, joten huomenna en aio enää kiduttaa jalkojani samalla virityksellä.

Tänään oli sitten lenkkipäiväkin. Nasturit alle ja lyhyelle (4km) hölkälle siis. Hyvä, että laitoin nastakengät, sillä vaikka kadut ja pyörätiet ovat paikoin sulat, oli tavallisella lenkkireitilläni kuitenkin todella liukasta. Mulla on Icebugin Anima2 nastalenkkarit, jotka ajavat asiansa, mutta ovat mielestäni paljon normikenkiä epämukavammat. Ennen kuin ostin nuo kengät, kokeilin myös paria muuta Icebugin mallia, mutta niillä tuntuma alustaan tuntui aivan olemattomalta, ja koska normisti käytän aika kevyitä kenkiä, oli ero normaalikenkään liian suuri. Animaan päädyin, koska sitä kehuttiin nastureiden vertailussa kevyeksi ja hyvin juostavaksi.
Mulla on molemmissa jaloissa hiukan ylipronaatiota, oikeassa enemmän kuin vasemmassa. Tuon oikean jalan kanssa on sellainen ongelma, että siitä on joskus nivelsiteet venähtäneet/revähtäneet, ja siksi nilkka joustaa liikaa sisäänpäin. Käytän kuitenkin lähes pääosin neutraaleja kenkiä, ja vain kahdella kengällä tämä on tuottanut joitain ongelmia. Valitettavasti nuo Animat ovat niistä toiset. Kenkiä suositellaan neutraalisti tai supinoivasti askeltaville, mutta itse kuvittelin nuo hankkiessani, että askellukseni olisi neutraalimpi kuin onkaan. Kuitenkin kengät ohjaavat askeltani sen verran sisäänpäin, että jos en kiinnitä jatkuvasti huomiota askellukseen, lonkkani kipeytyy ja bursiitin vaara kasvaa.

Kun olin nuo kengät hommannut, ja ekan lenkin jälkeen saanut jalkani ja lonkkani hyvinkin kipeiksi, yritin myydäkin niitä. Kun ostajaa ei ilmaantunut, päätin, että työmatkakäytössä voin niitä kuitenkin käyttää ja sitten, kun Turkuun tuli kunnon liukkaat, päätin yrittää juostakin niillä hiukan. Kengät eivät aiheuta vaivoja, jos juoksen selvästi päkiäpainotteisesti. Kun normaalisti olen enempi kanta-astuja, tuo on tietysti pidemmän päälle hiukan rasittavaa tuokin. Mutta lyhyet lenkit menevät toisaalta kivana tekniikkaharjoituksena, jossa tulee käyttöä sellaisille jalan lihaksille, jotka eivät normiaskelluksellani tee niin paljoa töitä. Joten eivät nuo nasturit suinkaan hukkaan ole menneet. :)

Salilla käynti ja erityisesti pakaratreenit vahvistvat niitä lihaksia, joiden tehtävä on estää jalkojen vippaaminen sisäänpäin. Siksipä minäkin noita treenaan. Nyt kun tammikuu on ollut mulla sellainen pienois-peruskuntokausi, on helmikuun tarkoitus olla salikausi. Toivottavasti juoksu- ja työmatkakelit kuitenkin paranevat, sillä vaikka saleilukin on kivaa, ei juoksua voita mikään.

4 kommenttia:

 1. Aika haastavat olosuhteet nämä ovat, harmi ettei kummatkaan nastavaihtoehdot tunnu sulle ihan omimmalta.

  Juoksualusta on ollut kyllä tähän asti läpi talven tosi pitävä joten kai tämänkin piti sitten joskus tulla. Koetetaan pysyä pystyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi on ollut tähän asti hyvät kelit. Täällä Turussa kadut ovat jo pääosin sulat, mutta kuntoilureitit ovat pääosin ihan hirveässä kunnossa. Hiukan haastavaa, jos kotoa kun lähtee, on baana ihan sula, ja sitten kilometrin päässä varsinaisella lenkkireitillä onkin peilijää...

   Poista
 2. Hei, minkä mallisiin kumppareihin nastoja viritit ? Omat hait huutaa kans pitoapua mutta en ole vielä hankkinut niitä remmivirityksiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mun kumpparit on jotkut ei-minkään-merkkiset puolisääreen ulottuvat saappaat. Ainakin nuo Nordic Gripin nastat meni ihan hyvin niihin päälle, se ei ollut ongelma, mutta kylläkin nastojen asettuminen ikävästi saappaan ohuen päkiän alle.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...