tiistai 29. syyskuuta 2015

3 + 1 = 4 ≠ 5

Otsikon laskutoimitus viittaa luonnollisesti Sokoksen 3+1 -päiviin, jotka nimestään huolimatta kestävät keskiviikosta sunnuntaihin, ettekö te osaa laskea siellä äss-ryhmässä?! Päiväthän ovat tulossa taas huomenna, ja aivan kuten vuodenajat seuraavat toisiaan, voi näistä Sokoksen päivistä päätellä Hullujen päivien seuraavan niitä viikon-parin päästä. Nämä kulutusjuhlapäivät voi katsantokannasta riippuen nähdä joko tilaisuutena tehdä edullisia löytöjä tai sitten ylenmääräisen tavaranhamstrauksen ja kerskakulutuksen järjen nurkkaan heitäävinä bakkanaaleina, joissa viinin sijaan humallutaan tavaroista. Vaikka itse kallistunkin hiukan jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle, syynään silti happeningien kuvastot aina tarkkaan läpi ja teen päiville täsmäiskun tai kaksi.

Selailin juuri Sokoksen päivien kuvastoa, enkä löytänyt sieltä oikein mitään kiinnostavaa. Itselle nämä päivät ovat yleensä tarkoittaneet, että voi täydentää kosmetiikkavarastoja sekä ostaa ruokatarjouksia. Turun Sokoksen valikoimista ovat viimeisen vuoden aikana poistuneet lähes kokonaan urheiluvaatteet ja kosmetiikasta paljon käyttämäni Freeman-sarja, joten omalta kantilta tavaratalon valikoima on olennaisesti huonontunut jo näistä. Toisaalta Freemanin poistuttua valikoimista hiffasin, että siinä missä nuo olivat normihinnalla yli 5 euroa/puteli ja tarjouksessa olleet 4,5 euron luokkaa, niin maahantuojan verkkokaupassa putelit ovatkin 4,20/kpl, joten edullisemmaksi tulee ostaa verkosta kuin tavaratalojen tarjouksista. Tämä onkin hyvä pitää mielessä, kun kirkkaanväriset plakaatit kirkuvat milloin mitäkin tarjousta. Monet päivittäistuotteet ovat sellaisia, että niiden tarjoushinta saattaa olla sama kuin vaikka Tokmannilla, ja esimerkiksi meikkitarjoukset ovat yleensä parempia Cittarissa kuin Sokoksella. Hullujen päivien tuotteista monet ovat sellaisia, että niitä ei normaalisti ole normaalihinnalla myynnissä missään, joten hintavertailua on vaikea tehdä. Erityisesti elektroniikassa voi olla vaikeaa päätellä, onko tarjoustuote sittenkin joku karvalakkimalli, tai vasta markkinoille tulossa oleva malli, jota saisikin kahden viikon päästä Gigantista halvemmalla. Samoin ruokatarjousten kanssa voi hyvinkin olla niin, että tarjoushintaiset goudat tai pinaattilätyt ovatkin Lidlin normaalihintoja kalliimpia.

Silti päivien kuvastoja on kiva selailla, ja jos on hintatietoinen, päiviltä löytää kyllä edullisia tuotteita. Kunhan pitää mielessä, että niille tuotteille on sitten oikeasti tarvettakin. Omaan ostoslistaan kuuluu tänä vuonna varmaan ainakin Aussie-hoitoainetta, ehkä myös jotain kalliimpaa shampoota sekä sellaisia hiukan kalliimpia tai erikoisempia ruokatuotteita, joita en yleensä raaski ostaa. Eri asia sitten on, haluaako osallistua tapahtumaan, jonka ainoa pointti on ostaa, kuluttaa ja haalia tavaraa. Itse koen aina hiukan huonoa omaatuntoa siitä, että pidän häppeningien kuvastojen selailusta ja että päivät oikeasti myös ohjaavat ostoskäyttäytymistäni.

2 kommenttia:

 1. Mä en jotenki koskaan osaa hyödyntää näitä. Hulluilla päivillä en oo käynyt kertaakaan elämäni aikana, enkä muutenkaan käy Stockmannilla koskaan. Sokoksella tulee kyllä käytyä etenkin nyt, kun Anttila hävisi. Ostan kuitenkin itse esim. kosmetiikkaa vain, kun sitä oikeasti tarvitsen ja muuta noissa en varmaan minulle ole. Tiedän mitä käytän, enkä osta uusia tuotteita kokeiluun, jos entisiäkin vielä on jäljellä. Saatan kokeilla uutta ripsaria, mutta vasta, kun edellinen on kuivahtanut käyttökelvottomaksi. En siis osta kosmetiikkaa "varastoon", kun siinä on vaara, että ne unohtuu ja jää käyttämättä. Enkä todellakaan jaksa sitä ihmispaljoutta mikä tulee, kun suomalaiset juoksee tarjousten perässä. Säästöähän se on euronkin säästö... Itse en vain näe mitään järkeä mennä sinne ja ostaa halvalla asioita, joita en tarvitse. Enemmän säästän, kun ostan vain mitä tarvitsen - vaikka normaalihinnalla. Toki riippuu siitä, miten paljon kuluttaa muuten. Enkä sitten tiedä tulisiko käytyä, jos olisi enemmän rahaa käytettävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tapana ostaa nimenomaan varastoon, mutta vain sellaisia suosikkituotteita, joita tulee käytettyä. Mulle on ihan kauhistus, että joku shampoo tms. loppuu, eikä sitä ole varastossa, vaan joudun ostamaan kaupasta jotain markettishampoota normaalihinnalla, huhhuh.

   Mutta toi on kyllä niin totta, että eniten säästää, kun ostaa vain sitä mitä tarvitsee! Hyvä periaate!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...