torstai 14. lokakuuta 2021

Juoksetko aina samoilla kengillä? Ei ehkä kannattaisi.

Tovin mietin, että meneekö tuo otsikko liikaa klikkiotsikon puolelle...? "Oletko sinäkin aina käyttänyt juoksukenkiä väärin? Asiantuntija neuvoo, miten juokset oikein." :D No, menkööt nyt.

Pointtina postauksessa siis on, että kenkiä, myös juoksukenkiä, olisi hyvä olla muutamat (erilaiset), joita sitten vaihtelee. Jos käyttää päivästä toiseen samoja kenkiä, niin kengät kuluvat nopeammin ja jalat tottuvat liikaa samoihin kenkiin.

Jalat hikoilevat aina juoksulenkillä ja vaikka juoksukengät yleensä hengittävät hyvin, kengät jäävät lenkin jälkeen aina hiukan kosteiksi, vaikka ei olisikaan juossut sateessa tai vesilammikoissa. Lenkkareiden pitäisi antaa kuivua kunnolla aina ennen seuraavaa käyttöä, koska kosteus haurastuttaa kenkää ja edesauttaa hajujen ja muiden ällöttävyyksien syntyä.

Jos käyttää aina samoja kenkiä, jalat myös tottuvat vain niihin ja se voi laiskistaa jalan pieniä lihaksia. Kun vaihtelee hiukan erilaisia lenkkareita, jalat saavat vaihtelua. Toki voi olla niinkin, että jokin tietty malli vain tuntuu niin hyvältä, että haluaisi käyttää vain niitä. Silloin voi olla paikallaan jopa hankkia kaksi paria samoja kenkiä! Toiset popot saavat levätä, kun toiset ovat käytössä, ja jos käyttää toista paria hiukan enemmän, kengät myös kuluvat vähän eri tahtiin. Mulla on esimerkiksi suosikki-polkukengästäni, Hokan Torrentista, kaksi eri väristä versiota! Hiukan höpsöä, mutta halusin myös vaihtelua eriväristen kenkien myötä.

Oikeat urheilijat käyttävät yleensä harjoituslenkeillä vaimennetumpaa kenkää ja kisakenkänä on jokin mahdollisimman kevyt malli. Vaikka kuntojuoksijalla ei ole ihan hirveästi merkitystä siinä, painaako kisakenkä nyt 50 grammaa vähemmän kuin harjoituskenkä, ei ole lainkaan hassumpi idea hankkia muutama hiukan erilainen kenkäpari erityyppisiin harjoituksiin ja kisoihin. Varsinkin pitkiä lenkkejä silmälläpitäen kannattaa panostaa vaimennetumpaan kenkään, joka on myös tarpeeksi iso, sillä pitkillä juoksuilla jalka turpoaa ja lenkkarissa tulee olla kärjessä tarpeeksi tilaa, jotta varpaat mahtuvat kunnolla kenkään. Juoksukengissä voi olla siis myös erikokoisia pareja. Itsellä juoksukengät ovat pääosin kokoa 41,5, vaikka tavallisten kenkieni koko on noin 40. Kokonumeroita ei kannata liikaa tuijottaa, koska eri valmistajilla kenkien mitoitukset hieman vaihtelevat.

Polkujuoksuun kannattaa ehdottomasti hankkia polkujuoksukengät (mainoslinkki Scandinavian Outdoorille), koska ne ovat poluilla pitävämmät ja mukavammat kuin sileälle tarkoitetut lenkkarit. Maastoon tarkoitetut kengät kuitenkin kuluvat asfaltilla ja saattavat tuntua ikäviltä kovalla alustalla, joten jos ei juokse pelkästään poluilla, kannattaa olla myös sileän kengät.

Juoksukengät kuluvat käytössä. Nykyään materiaalit ovat sen verran kestäviä, että kulumista ei välttämättä silmämääräisesti huomaa, mutta kenkien iskunvaimennus on jo mennyt. Silloin kengät kannattaa vaihtaa uusiin, koska huonosti iskuja vaimentava ja painunut kenkä voi aiheuttaa vaivoja. Karkea nyrkkisääntö on, että juoksukenkien elinikä on noin 1000 kilometriä. Mutta kilometrimäärään vaikuttaa paljon paitsi itse kenkä, myös juoksija. Mitä enemmän juoksijalla on painoa ja/tai tarvetta vaimennukselle, sitä hanakammin kannattaa kenkää vaihtaa.

Vinkki: Juoksukenkien kilometrejä voi seurata, jos käyttää juoksujen tallennukseen sellaista sovellusta, missä on mahdollisuus lisätä lenkeille kengät. Esimerkiksi Garminilla on tämä ominaisuus, samoin juoksukellosta riippumattomassa Stravassa. Yleensä kengät pitää ensin lisätä jokainen pari erikseen sovellukseen, mutta kun tämän on tehnyt, on kenkien lisääminen yksittäisille lenkeille yhden klikkauksen päässä. Itse pidän tätä ominaisuutta tosi hyödyllisenä, kun vaihtelen paljon kenkiä, niin niiden kilometrejä olisi muuten vaikea seurata.

Itselläni on aika monet juoksukengät. Koska juoksen sekä asfaltilla että poluilla, kenkähyllystäni löytyy molemmille alustoille juoksukengät. Pidemmillä lenkeillä käytän vaimennetumpaa kenkää, jossa on iso varvastila, mutta joskus juoksen lyhyitä lenkkejä tarkoituksella kevyillä ja vähemmän tuetuilla kengillä, jotta jalat saisivat vaihtelua. Tykkään siitä, että minulla on useammat kengät kierrossa, koska silloin saa myös rauhassa miettiä uusien kenkien hankkimista eikä paniikissa tarvitse shoppailla siksi, että yksistä kengistä tulee varvas läpi. 

Viimeisimpänä todettakoon, että juoksukenkiä voi hankkia useamman parin myös ihan vaan siksi, että saa vaihtelua ja välillä on kiva hifistellä. :D 

2 kommenttia:

  1. Olipas hyvä kirjoitus. Olen kanssasi samoilla linjoilla, kenkiä siis löytyy minultakin monet parit.Teki tiukkaa hävittää tässä syksyllä kolmet tossut, kun ne kuitenkin olivat mukamas, hyväkuntoiset. Mutta pähkäilyn jälkeen totesin että jotain kiertoa pitää olla ennenkuin ostaa uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit Kirsi! Hyvä pointti tuo, että kenkiä pitää välillä myös hävittää, muuten kaappiin jää kierimään muka käyttökelpoisia lenkkareita, joita ei kuitenkaan käytä. Olen huomannut, että ehjiä kenkiä on vaikea heittää menemään, vaikka niistä olisi iskunvaimennus mennyt ja kengät eivät tuntuisi edes hyviltä jaloissa...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...