sunnuntai 22. elokuuta 2021

Juoksua joka säässä - paras juoksutakki syksyyn

Syksy tuntuu saapuneen vauhdilla, kun äkkiä kesäkelit vaihtuivat sateisiin ja kylmempiin lämpötiloihin. Tosi monella lenkillä on kastunut hiukan, ja parilla lenkillä aivan litimäräksi!

Juoksua joka säässä

Olen jokasään juoksija, mutta sen verran mukavuudenhaluinen, että mieluummin juoksen kuivassa ja lämpimässä kelissä. Mutta sadepäivä ei ole mikään syy jättää lenkkiä väliin! Syksyn sateissa juoksuvaatteiden valinta voi olla tavallista haastavampaa.

Hyvä nyrkkisääntö juoksuvaatteiden valintaan on miettiä, mitä laittaisi päälle, jos lämmintä olisi kymmenen astetta enemmän ja aikoisi vain hengailla ulkona. Liikaa ei kannata pukea päälle, koska silloin olo muuttuu tukalaksi ja juoksusta tulee raskaampaa. Parhaimmillaan syyskeleissä on helppo hengittää ja juosta rennosti hyvillä varusteilla. Sadesäässä pitää kuitenkin miettiä pukineita myös sen mukaan, pysyykö tarpeeksi lämpimänä myös kastuessa ja aiheuttaako vaatteiden kastuminen hiertymiä.

Suurin haitta rankkasateessa mulla on näkyvyyden heikentyminen, kun silmälasit ovat täynnä pisaroita. Kesäinen sade ei juurikaan juoksua haittaa, ei ainakaan lyhyellä lenkillä. Tietysti sade pitää ottaa huomioon pukeutumisessa ja varusteissa, esim. puhelinta ei välttämättä kannata ottaa mukaan ilman vedenpitävää koteloa. Kylmemmällä kelillä sade sitten viilentääkin jo selvästi, ja silloin joutuu puntaroimaan, laittaako päälle jotain sateenpitävää jotta pysyisi lämpimänä vai antaako vaatteiden vain kastua ja tarkenee silti. Itsellä raja menee jossain 10 ja 15 lämpöasteen välillä. Jos on 15 astetta lämmintä ja sataa, niin se ei kylmetä niin paljoa, etteikö pelkkä juoksun liike riitä pitämään lämpimänä. Mutta tuossa 10 asteessa puen mieluummin päälle jo sadetta hylkivän takin, jotta en kylmety.

Sadetta pitävät vaatteet eivät ole juoksussa yksiselitteisesti hyviä. Juostessa hikoilee sen verran, että kosteutta pitävä kangas voikin pahimmillaan pitää kosteuden vain vaatteen sisällä, jolloin sitä kastuu kuitenkin ja olo on hikisen nahkea. Siksi juoksulenkille kannattaakin valita pukimet, jotka eivät ole täysin vedenpitäviä vaan mieluummin hengittäviä.



Paras juoksutakki syksyn lenkeille


Mulla on pari juoksutakkia, jotka pitävät vettä. Toinen niistä on sen verran tiivis, että suosin sitä enemmän talvikeleillä, näin syyssäällä se on hiostava. Toinen takki taas on höyhenenkevyt ja superohut, se hylkii sadetta mutta myös hengittää niin, että olenkin käyttänyt sitä tosi paljon. Tarvitsisin toisen samantyyppisen ennen kuin tuosta aika jättää. Tuo takki on mielestäni paras mahdollinen syksyn keleihin. 

Etsin nyt vastaavaa takkia verkkokaupoista ja nostin tähän pari löytöä. Linkit verkkokauppaan ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen komission. Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy.

Innostuin tämän juoksutakin väristä ja kuviosta ja tilasin sen kokeiluun.



Istuvuus on juoksuvaatteissa tärkeää, joten itselleen sopivimman takin löytää vain kokeilemalla. Innostuin tästä Odlon superkevyestä juoksutakista ja tilasin sen kokeiluun. Takissa on korkea kaulus ja vetoketjulliset sivutaskut, mutta erityisesti tykästyin sen ulkonäköön... 

Tuo minulla jo vuosia käytössä ollut suosikkitakkini on vaaleansininen. Juoksutakki saa mielellään olla jonkin muun kuin mustan värinen! Tämä Moabin vaalean sinivihreä tuulitakki ihastutti myös värillään. Ja tässä Patagonian takissa oli todella monta eri värivaihtoehtoa. Weekendbeellä voi myös olla varma, että kaikki tuotteet ovat vastuullisesti valmistettuja.

Tässäkin takissa miellyttivät väri ja kaulus.

Kuten noista kuvista huomaa, lempivärejäni ovat vihreän ja turkoosin eri sävyt. Lisäksi etsin nyt ensisijaisesti juoksutakkia ilman huppua. Huppu on toisinaan kätevä, mutta välillä vain tiellä. Nykyisessä takissani on huppu, joten siksikin ajattelin, että jos hankin toisen samantyyppisen takin, niin mieluummin ilman huppua, jolloin voin ottaa käyttöön sen takin, jonka ominaisuudet sopivat parhaiten päivän juoksukeliin.

Hyviä syysjuoksuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...