lauantai 15. lokakuuta 2016

Saikkua ja turhautumista

Toivon voivani jossain vaiheessa kirjoittaa, miten vaivat on selätetty ja elämä hymyilee. Valitettavasti se hetki ei ole nyt.

Viime viikolla selkäjumi antoi taas kuulua itsestään, samoin alkuviikolla. Sinnittelin kuitenkin sen kanssa, kunnes keskiviikkona en saanut nukuttua käytännössä ollenkaan kivun takia. Edessä oli lääkärikäynti ja loppuviikko saikkua. Olen nyt käynyt polvivaivan vuoksi kahdesti ja myöskin selän vuoksi kahdesti lääkärissä. Siinä on varmaan enemmän lekurikäyntejä kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä! Tuntuu aika surkealta, että vuosi sitten juoksin maratonin, ja nyt hyvä kun pääsen joinain päivinä kävelemään... Jumitus aiheuttaa ilmeisesti hermopinteen oikean pakaran yläosaan/selän alaosaan, ja vaikka itse ristiselkäjumi ei pahasti kipuilekaan, tuo hermopinne on pahimmillaan todella tuskallinen.

Lääkärit ovat arvelleet selkäjumin iskias-tyyppiseksi, mutta oireisto voisi viitata myös SI-nivelen jumiin tai piriformis-syndroomaan. Omat google-dignosoinnit eivät ole tehneet mua hullua hurskaammaksi. Kun heinäkuussa kävin polvivaivan myötä toista kertaa lekurilla, mainitsin myös alaselän alkaneen jumitella kesän mittaan ja arvelin sen ehkä johtuvan polvivaivasta. Lääkärikin arveli, että johtuu ehkä polvesta, eikä tutkinut selkää sen kummemmin. Nyt kun olen käynyt selän kanssa lekurissa, olen maininnut polvivaivan ja kysynyt, voiko se olla osasyynä selkävaivoihinkin. Taas sama juttu, lääkäri on sitä mieltä, että syy-yhteys saattaa olla olemassa, mutta ei tutki asiaa sen kummemmin. Poistun vastaanotolta särkylääkereseptn kera ja turhaudun kerta kerralta enemmän.

Työterveyden kautta pääsin kyllä polvivaivan kanssa fyssarille, jossa kävin kahdesti. Ja nyt lääkäri määräsi kuntohoitajalla, joka näyttää selkäjumppaa. Hyvää tarkoittavat kaverit kehottavat vuoronperään menemään mm. kiropraktikolle, naprapaatille, osteopaatille tai urheilulääkärille. Menisinkin, jos minulla olisi selkeä diagnoosi ja tieto siitä, minkä ammattikunnan edustaja osaisi parhaiten auttaa.

Itsestä tuntuu selvästi, että selkäjumi on lähtöisin polvivaivasta. Fyssari näki jaloissani pientä pituuseroa, joka saattaa olla ihan todellinenkin, sitä ei vaan aiemmin ole todettu. Ihmettelin kuitenkin asiaa jälkikäteen, kun myös hierojani sanoi asiasta, eikä hänkään ole sitä koskaan ennen maininnut. Lueskelin sitten myöhemmin netistä, että esimerkiksi SI-nivelen jumi voi aiheuttaa lantion kallistumista ja tehdä jalkoihin pituuseroa. Polvivaiva on saattanut muuttaa askellustani niin, että se on jumiuttanut lantion seudun. Tietysti myös vähempi liikunta ja osittain sen myötä kertyneet lisäkilot ovat edesauttaneet vaivan syntyä. Syksyn kuormittava työtahti on myös vaikuttanut, kun olen töissä vain kyyhöttänyt koneen ääressä ilman kunnon taukoja ja ollut työpäivien jälkeen niin puhki, etten ole kotonakaan jaksanut liikkua.

Tämä nyt oli vähän tällaista sekavaa avautumista. Olen turhautunut polvivaivaan, joka ei kuukausienkaan jälkeen ole parantunut. Olen tuthautunut siihen, että nyt seuranani on myös selkävaiva. Olen turhautunut lääkäreihin, koska en saa selkeää diagnoosia vaan lähinnä valistuneita arvauksia ja kipulääkereseptejä. Olen myös vähän turhautunut itseeni, kun en oikein ole päässyt asian kanssa eteenpäin. En osaa tai jaksa kuntouttaa itseäni, ja tuntuu liian vaivalloiselta alkaa kahlata terveysalan julkaisuja ja nettisivuja toimivan hoidon tai edes diagnoosin toivossa. Elämä olisi niin paljon helpompaa, kun voisi vain juosta.

4 kommenttia:

 1. Voi tsemppiä vaivoihin. Olin vuosi sitten olkapään kanssa samassa tilanteessa, paheni pikkuhiljaa koko ajan mutta en yksinkertaisesti jaksanut tehdä asian eteen mitään, selvitellä itse jne mitä aina aiemmin olin tehnyt kun jokin vaiva "uhkasi". Olin myös töistä väsynyt, oli pimeä syksy ja olin jotenkin muutenkin alakuloinen.

  Mun mielestä on mahdollista että selkävaiva johtuu polvivaivasta, jos olet alkanut askeltamaan jotenkin eri tavalla. Itselläni juoksu (ja jopa runsas kävely, tuli Karhunkierroksella huomattua) aiheuttaa iskiasoireita, johtuen varmaankin tärähtelystä. Eikö fyssarin pitäisi nähdä juuri tuon lantion kallistumisesta jos on SI-nivel? Tsemppiä paljon, jos kiinnostaa mun blogista löytyy iskiaksesta ihan postaustakin, mikä auttaa mulle kun vaiva on pahimmillaan. Nämäkin on vaan niin yksilöllisiä juttuja, se mikä on toiselle hyväksi onkin toiselle pahaksi (itselle auttaa alaselän nikamia "sulkevat" liikkeet kun toiselle voivat auttaa avaavat).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Kommenttisi sai paremmalle mielelle, on niin ihanaa, kun joku on empaattinen ja ymmärtää. :)

   Olin tänään taas fyssarilla, ja sen mukaan selkäni on aivan jumissa, eikä SI-nivelkään liiku kuulemma yhtään. Hämmästeli oikein tätä, mutta ei allekirjoittanut ongelmien syyksi kuitenkaan SI-niveltä. Fyssari kuitenkin oli vahvasti sitä mieltä, että ainakaan mitään isompaa välilevyn pullistumaa mulla ei voi olla, liikkuvuus oli niin hyvä. Fyssari suositteli menemään OMT-fysioterapeutille, joten se on ehkä seuraava etappi sitten... Edelleenkään en siis tiedä, mikä mun vaiva tarkalleen ottaen on, mutta ehkä tuosta voisi olla apua.

   Poista
 2. Minulta ääni osteopaattiselle hoidolle, kannattaa ainakin kokeilla! MInulla menee kroppa juoksemisesta jumiin, ja osteopaatin käsittely auttaa niin selkeästi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...