torstai 30. marraskuuta 2023

Marraskuu putkessa!

Niinhän se tälläkin kertaa hoitui, eli oma marrasputkeni ja vähintään 30 minuuttia päivittäistä liikuntaa jokaisena marraskuun päivänä. Vaikka olin kuun alkuun vähän epävarma, että noinkohan jaksan päivittäistä liikuntahaastetta, niin putki vei mennessään ja onnistuin haasteessa!


Pääosassa oli juoksu ja teinkin marraskuulle kilometrienkat 141 juoksukilometrillä. Voisi ehkä kuvitella, että juoksun taukopäivinä olisi ollut tympeää liikkua muuten, mutta itse koin, että muu liikunta tuki tosi hyvin juoksua ja mahdollisti osittain noin messevät kilometrit. Juoksin 18/30 päivänä. En tehnyt yhtään erityisen pitkää lenkkiä, mutta juoksin varsin paljon ns. puolipitkiä 12 - 15 kilometrin lenkkejä. Parhaimmillaan juoksin yhdellä viikolla kolme 12 - 14 kilometrin lenkkiä ja viikkokilometrejä yhteensä 48. Kuun juoksut olivat enimmäkseen pk-vauhtisia ja erityisesti liukkaina tai lumisina päivinä juoksujen vauhti pysyi tosi maltillisena. 


Joinain päivinä koin helpommaksi lähteä lyhyelle lenkille sen sijaan, että olisin tehnyt kotona jotain treeniä. Toisina päivinä oli mukava venyttää itseään joogamatolla pakkasessa kipittelyn sijaan. 9/30 päivää sisälsi kotitreeniä. Tein lyhyttä yläkropan voimatreeniä käsipainoilla ja yhdistin siihen lyhyen joogan, tai sitten päivän liikuntana tein vain pidemmän joogan. Lihaskuntotreeneissä en tehnyt yhtään jalkoja, koska se olisi haitannut juoksua, vaan tein joka kerta lyhyen yläkropan treenin. Kuukauden aikana sain myös lisätä painoja tuossa treenissä. :)  Jooga tukee mulla tosi hyvin juoksua, joka on jäykistävää liikuntaa. Varsinkin kuun loppupuolella opinnoissa piti niin kiirettä, että lihaskuntotreeni ja jooga toivat myös hyvää vaihtelua koneen ääressä kyyhöttämiseen. Blogikaan ei ole muiden kiireiden vuoksi päivittynyt.

Jäljelle jääneisiin muutamaan päivään liikuntatuokion toivat työkavereiden kanssa keilailu ja megazone. Yhtenä päivänä kävin myös kävelyllä. Se ei ole oikein mun juttu, mutta tuli nyt kerran tehtyä. :D


Olen toteuttanut marraskuun liikuntahaastetta kahdesti aiemminkin, vuonna 2018 sekä vuonna 2021. Joka kerta olen liikkunut omassa marrasputkessa samalla sabluunalla, eli vähintään 30 minuuttia liikuntaa jokaisena marraskuun päivänä. Tämä konsepti toimii minulla! Ensimmäistä kertaa marrasputki oli näin juoksupainotteinen, mutta kuten kerroin, tuntui siltä, että muu liikunta tuki hyvin juoksua. Vaikka päivittäinen liikunta tekisi kuinka hyvää, en ole koskaan jatkanut hommaa kuukautta pidempään. En varmasti nytkään, mutta aina näistä liikuntahaasteista on jäänyt jotain käteen. Joogaa teen satunnaisesti ja se on juurikin haasteista lähtöisin. Nyt ajattelin jatkaa noita lyhyitä yläkropan treenejä, kun kehitystäkin ehti jo huomata. Toivottavasti loppuvuosi sisältää myös hyviä juoksukelejä, sillä vielä on yksi juoksutavoite kesken!

sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Puolivahingossa putkeen

Kas, marraskuu on jo yli puolenvälin ja olen onnistuneesti noudattanut omaa marrasputkea tähän asti! Lähdin omaan marrasputkeen vähän niin kuin salaa, koska minulla oli epäilyksiä siitä, noinkohan jaksaisin putkea alkua pidemmälle. Aiemmin olen jakanut putken jollain lailla someen ja saanut sitä kautta lisäboostia jaksaa jatkaa putkea. Näköjään päivittäinen liikunta onnistuu ilmankin, että sitä kuuluttaa jossain päivittäin! :D

Olen toteuttanut marraskuun liikuntahaastetta kahdesti aiemminkin, vuonna 2018 sekä vuonna 2021. Joka kerta olen liikkunut omassa marrasputkessa samalla sabluunalla, eli vähintään 30 minuuttia liikuntaa jokaisena marraskuun päivänä. Niin tälläkin kertaa. Virallinen marrasputki, vähintään 25 minuuttia juoksua ulkona päivittäin, on mielestäni turhan yksipuolinen ja hankalakin haaste. On tässä puolen tunnin päivittäisessä liikunnassakin haastetta, vaikka juoksulenkkien välipäivinä liikunta onkin leppoisampaa joogaa tai jotain muuta sisäliikuntaa. 

Olen nyt syyskuun ja lokakuun kehnompien juoksukuukausien jälkeen pyrkinyt nostamaan juoksumääriä marraskuulle. Juoksu onkin omassa putkessani pääosassa. Voisi kuvitella, että päivittäinen liikuntahaaste haittaisi kilometrien keräämistä, mutta en ole kokenut asiaa niin. Se, että juoksun välipäivinä olen "pakotettu" tekemään vaikka kehonhuoltoa, on kuitenkin juoksua tukevaa toimintaa, enemmänkin kuin se että vain löhöäisin. Olen tosi laiska venyttelemään, joten jooga silloin tällöin tekee kropalleni tosi hyvää!

Sellainen villi ajatus on tästä tullut päähän, että mitä jos pyrkisi liikkumaan puoli tuntia päivässä ympäri vuoden! Joo, tiedän, että jotkut haastavat itseään vaikka juoksemalla vuoden jokaisena päivänä maratonin, joten siihen nähden puolen tunnin reippailu on aika pientä. Aika usein sitä kuitenkin jumiutuu siihen, että käy 3-4 kertaa viikossa lenkillä ja siinä kaikki. Tiedän, että olisi keholle pidemmän päälle hyödyllisempää tehdä monipuolista liikuntaa pelkän juoksun sijaan. Juoksu on kuitenkin minulle se laji, josta tykkään ja lenkille lähtö on tullut tavaksi. Muuhun urheiluun tarvitsen jonkin erityisen kannustimen. En aio ottaa tavoitteeksi liikkua jatkossa joka päivä, mutta toivottavasti saan oman marrasputken kunnialla maaliin ja sitä kautta lähden hiukan vetreämpänä kohti loppuvuotta ja juoden viimeisen juoksutavoitteen metsästystä.


keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Giardini Naxos: Paras valinta Sisilian itärannikolle + retkivinkki!

Kun suunnittelimme Sisilian matkaa, oli meillä mielessä pari must see -kohdetta Sisilian itärannikon tuntumassa. Majoituspaikan valinta oli kuitenkin jonkinlainen kysymysmerkki. 

Itärannikon suurin kaupunki, Catania, ei juuri kehuja saanut matkablogeissa, vaan Cataniaa pidettiin roskaisena ja ruuhkaisena. Halusimme ehdottomasti vierailla Taorminassa, mutta siellä majoittuminen ei tuntunut järkevältä, sillä vuokra-autolla ei olisi päässyt ihan keskustaan ja parkkipaikat olivat kalliita. Myös majoitukset Taorminassa olivat hiukan hintavampia ja ennen kaikkea varsin pieniä. Lisäksi Taorminassa ranta on aika kaukana vanhastakaupungista, joten uimaan piipahtaminen olisi ollut siellä hankalaa. Taorminan lisäksi toinen must see -kohde oli Etna, ja tulivuorelle pääseminen vähän jokapuolelta vaati melkeimpä vuokra-autoa ja jonkinlaista ajomatkaa. 



Majoitus Giardini Naxoksessa


Päädyimme valitsemaan majoituksen Giardini Naxoksesta, ja se osoittautui mainioksi ratkaisuksi. Taorminaan oli vain puolen tunnin matka (sen olisi helposti taittanut bussillakin) ja Etnan köysiradalle ajoi tunnissa. 

Giardini Naxos on pikkukaupunki vain hiukan Taorminasta etelään. Naxoksen vetonaula on pari kilometriä pitkä laguunimainen hiekkaranta ja elämä onkin pitkälti keskittynyt rantakadulle. Rantaa kulkee myös kävelytie, joka onkin koko kaupungin ainoa juoksuun sopiva baana, muualla joutuu autojen sekaan. Itse juoksin rantaa edestakaisin pariin otteeseen. 

Mari Sea Home sijaitsi aivan rannalla, rantakadun yllä, ja asuntomme parvekeelta oli esteetön näkymä rantaa molempiin suuntiin. Majoituksen sijainti oli aivan loistava, sillä rantakadulla oli ruokakauppa ja ravintoloita. Vuokra-autolla oli todella kätevää, että rantakadulla oli myös runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja, joita ainakin lokakuussa oli myös aina vapaana. 

Mari Sea Home oli neljästä Sisilian majoituksistamme mielestäni selvästi paras. Asunto oli valoisa ja aaltojen pauhu tuuditti uneen. Miinuksena aaltojen lisäksi asuntoon kuului myös rantakadun liikenne sekä nuorison möly. Lisäksi asunnon keittiö ja kylpyhuone olivat hyvin pelkistetyt ja hieman epäkäytännölliset. Voin kuitenkin suositella majoitusta lämpimästi!


Päiväretkikohde: Alcantara eli Gole dell'Alcantara


Mainio päiväretkikohde lähellä Sisilian itärannikkoa on Alcantaran jokialue, Gole dell'Alcantara. Giardini Naxoksesta oli alueelle vain puolen tunnin matka. Alue on geologisesti mielenkiintoinen ja siellä on myös pieni kasvitieteellinen puutarha sekä mahdollisuus erilaisiin aktiviteetteihin. Halvimmillaan sisäänpääsy Alcantaran rotkon jokilaaksoon on 7 euroa aikuisilta, ja se kannattaa kyllä maksaa, että pääsee hissillä tutkimaan erikoisia kallioita joen pohjalla. 

Alcantara-joen rotkossa Etnan purkauksesta syntynyt laava on jähmettynyt muodostaen basalttipylväitä ja kuutioita. Kiviaineksen kuviot tekevät jännän näköiset seinämät joen molemmin puolin. Joen vesi on aivan jäätävän kylmää! Virtaus on välillä kova. Näistä huolimatta erikoista näkyä kahlaa mielellään katsomaan. 

Me ostimme lipun, jolla pääsi kävelemään myös alueen puutarhaan rotkon yläosassa. Kävelyreitiltä oli myös näköaloja alas joelle. Alueella vierailuun kannattaa varata vähintään muutama tunti. Tämä luonnonnähtävyys kannattaa ehdottomasti yhdistää Sisilian itärannikon visiittiin! Postauksen kuvat ovat pääosin Alcantarasta.


keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Ihastuttava Taormina ja Isola Bella

Sisilian matkan inspiroinut White Lotus -sarjan 2. kausi sijoittuu pääosin Taorminan pikkukaupunkiin Sisilian itärannikolla. Tosin sarjan kuvauslokaatioita tutkiessa selvisi, että mm. rantakohtaukset olikin kuvattu n. 200 kilometrin päässä Cefalussa. :D Taormina oli silti must see -kohde reissulla. 


Taormina on pieni, sokkeloinen ja rakennettu rinteeseen. Vuokra-autolla ei kannata yrittää keskustaan, sillä suurin osa siitä on ztl-aluetta, eli rajoitetun ajon aluetta, josta voi saada sakot. Me yritimme mahduttaa Taorminan kierrosta ja ranta-aluetta Isola Bellaa samaan päivään, mutta olisi ollut fiksumpaa käyttää tutustumiseen pari päivää. Taorminaa kiertäessä menee helposti koko päivä. Isola Bellan saari ja ranta sijaitsevat Taorminan alapuolella ja matkaa on sen verran, että siirtymiseen kannattaa käyttää köysirataa, tai sitten jakaa vierailut eri päiville.


Taormina oli tosi viehättävä, suorastaan söpö. Pääkatuun yhdistyy pikkuruisia porraskujia ja sokkeloista saattaa löytyä viehättäviä pikku kahviloita tai putiikkeja. Merkkiliikkeet kansoittavat pääkatua, jonka toisessa päässä on yksi vanhoista sisääntuloporteista ja toisessa päässä Duomo ja aukio sen edessä. Lähes jokaisesta sisilialaisesta pikkukaupungista tuntui löytyvän useampia kirkkoja, ja vähintään yksi isompi katedraali aukioineen. Taorminassa kirkkoaukio oli mielestäni erityisen viehättävä paikka kahviloineen ja katusoittajineen. 


Taorminan historia ulottuu antiikin ajalle ja kaupungissa on näkyvissä historian kerroksia sekä eri valloittajien mukanaan tuomaa arkkitehtuuria. Taormina on myös turistien suosiossa, ja majoitukset kaupungissa ovat pääosin kalliimpia kuin muualla Sisilian itärannikolla. Me päätimme majoittua mieluummin muutaman kilometrin päässä Giordini Naxoksen rantakaupungissa, josta oli myös helpompi liikkua vuokra-auton kanssa. 


Isola Bellan saari samannimisen rannan edustalla sijaitsee Taorminan vanhasta kaupungista vielä alaspäin rinteessä. Saari on erikoinen kahdesta syystä. Ensinnäkin, kapea hiekka- ja pikkukivikannas yhdistää sen mantereeseen ja ranta saaren edustalla on matala, kirkasvetinen ja värikkäiden pikkukalojen kansoittama. Toiseksi, saarelle on 1800 luvulla rakennettu linnoitus ja istutettu saarelle runsaasti erilaisia trooppisia kasveja. Myöhemmin saarelle on rakennettu hulppea, nyt jo ränsistynyt huvila, jossa on kestitetty julkisuuden kermaa 1960-luvulla, ennen kuin saari rakennuksineen on hankittu suojelukohteeksi ja kulttuurihistorialliseksi nähtävyydeksi. Rakennukset on onnistuttu piilottamaan kasvillisuuden lomaan hämmästyttävän hyvin niin, että kauempaa saari näyttää  lähes täysin luonnontilaiselta.


Kuten Taorminan kaupungissakin, myös Isola Bellalla oli runsaasti muitakin turisteja. Pikkukiviranta ei ollut uimiseen ja loikoiluun lainkaan niin mukava kuin vaikkapa Cefalun tai Giordini Naxoksen rannat. Olin ehkä etukäteen kuvitellut saaren hiukan isommaksi kuin mitä se olikaan, ja saari oli nopeasti kierretty. Paikka on kyllä tosi viehättävän näköinen, mutta ehkä todellisuudessa ruuhkaisuus hiukan latistaa romanttista tunnelmaa. Suosittelen silti ehdottomasti vierailua Taorminaan ja Isola Bellalle! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...