Sivut

tiistai 20. joulukuuta 2022

Tekoäly kirjoitti postauksen juoksublogiini

Kuinka moni on jo kuullut ChatGPT -tekoälystä, joka osaa vastata chatissa esitettyihin kysymyksiin hämmästyttävän hyvin ja osaa mm. koodata? Tekoäly toimii myös suomeksi, ja sitä voi pyytää kirjoittamaan vaikka Twitter- tai blogipostauksen. Mediassa on kaavailtu tekoälyn mullistavan verkkokirjoittamisen, sillä jo nyt ChatGPT:tä voi pyytää kirjoittamaan esimerkiksi esseen tietystä aiheesta. Aika villiä! 

Kokeilin palvelua ja pyysin sitä kirjoittamaan blogipostauksen talvijuoksusta siten, että postauksessa puhutaan kerrospukeutumisesta ja nastalenkkareista. Alla oleva on täysin muokkaamaton vastaus pyyntööni:

Juokseminen talvella voi olla hauskaa ja palkitsevaa, mutta se vaatii myös hieman enemmän valmisteluja ja varovaisuutta kuin juokseminen keväällä tai kesällä. Talvikeleissä on tärkeää pukeutua sopivasti kerrospukeutumalla, jotta pysyt lämpimänä ja mukavana ulkona liikkuessasi. Lisäksi nastalenkkarit ovat tarpeen, jos liukkaus on ongelma.

Kun valmistaudut juoksemaan talvella, varmista, että sinulla on tarpeeksi kerrospukeutumista päällesi. Aloita aluskerroksesta, joka pitää ihosi kuivana ja lämpimänä. Pidä huoli, että valitset myös sopivan päällyskerroksen, joka suojaa tuulelta ja kylmältä ilmalta. On myös tärkeää huolehtia hanskat ja kasvosuojuksen kanssa, jotta pysyt lämpimänä ja suojattuna kylmältä ilmalta.

Nastalenkat ovat myös välttämättömiä talvella, jos liukkaus on ongelma. Ne antavat lisätukea ja pidon liukkailla alustoilla, mikä tekee juoksemisesta turvallisempaa. Muista kuitenkin tarkistaa, että nastalenkkasi ovat hyvässä kunnossa ennen kuin lähdet ulos juoksemaan, ja vaihda ne tarvittaessa uusiin, jos ne ovat kuluneet tai vahingoittuneet.

Juokseminen talvella voi olla mukavaa ja palkitsevaa, kunhan varmistat, että olet valmistautunut sopivasti. Muista pukeutua kerrospukeutumiseen, ja varmista, että sinulla on tarvittavat varusteet, kuten nastalenkat, mikäli liukkaus on ongelma. Näin voit nauttia talvijuoksusta turvallisesti ja mukavasti.


Mitä mieltä olette, kannattaako jatkossa jättää bloggaushommat tekoälylle?

Luulen, että paremman tekstin saisi vielä spesifimmällä määrittelyllä siitä, mitä toivoisi lopputuloksen olevan, ja pitäisihän tuotosta muokata, nyt siinä on esimerkiksi paljon toistoa. 

Itse olen kirjoittanut talvijuoksusta aiemmin mm. tässä postauksessa.

4 kommenttia:

  1. On kyllä mielenkiintoinen juttu tuo tekoäly! Olen sitä itsekin miettinyt ja lähinnä siitä näkökulmasta, että onko siellä omatkin blogipostaukset aineistona. En tarkemmin tunne, miten tekoäly tekstit laatii, mutta jotainhan sinne on täytynyt "syöttää", että jotain voi tulla ulos. Kun tekoäly ei itse osaa mitään uutta luoda vaan laittaa vain jo olemassa olevia asioita riviin. Jos me lakkaamme kirjoittamasta uutta sisältöä, pyörii tekoäly kehää ja kertoo yhä uudestaan samoja asioita (mahdollisesti myös käyttää aineistona "omia" tuotoksiaan). Koska itselleni luovuus on aina ollut blogipostausten kirjoittamisessa se punainen lanka, pysyn jatkossakin kynänvarressa itse. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekoälyä on ymmärtääkseni koulutettu syöttämällä sille lähes kaikki avoimen internetin sisältö, mutta koulutus tehtiin vuonna 2021, joten tämän vuoden asioista sillä ei ole tietoa. Ja onhan juuri tuo valmiin aineiston pohjalta tuotettava teksti varsin geneeristä, tuntuu, että jo näin lyhyessä tekstissä se toistaa samoja asioita. Tekoälyn "kouluttamiseen" liittyy vielä paljon eettisiä kysymyksiä, esimerkiksi sille syötetty aineisto voi ilman faktantarkastusta sisältää valeuutisia tai syrjintää.

      Testasin ChatGPT:tä myös kysymällä siltä vaikeampia kysymyksiä, mm. miten kuukautiskierto vaikuttaa juoksuharjoitteluun. Tämä vastaus oli ihan huttua lähinnä toistellen sitä, että on tärkeää kuunnella omaa kehoaan. Kun pyysin aiheesta tieteellistä artikkelia, vastauksessa oli jo enemmän infoa follikulaari- ja luteaalivaiheista, mutta tieteellisen tekstin kriteerit eivät kyllä täyttyneet. Veikkaan, että näin pienellä kielialueella aineistoa ei ole tarpeeksi, vaan tekoäly päätyy toistamaan samoja latteuksia taustainformaation puutteesta. Juoksubloggaaja voisi tuossa kohtaa paremmin osata yhdistellä tietoja eri lähteistä ja tietysti kirjoittaa omista kokemuksistaan, joista tekoäly on vielä kovin kaukana. :D

      Poista
  2. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tekoäly ei tällä perusteella ole ihan niin hyvä kirjoittamaan kuin mitä luulin, mikä on kyllä helpotus. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itse siitä, että tekstissä oli kirjoitusvirheitä! Tämä lienee osittain suomen kielen ja mahdollisesti pienen lähdeaineiston ongelma, englanniksi chattibotti osaa ilmeisesti luoda tekstiä virheettömämmin. Luin myös, että vaikka tekoälyn koodauskyvykkyyttä on kiitelty, se saattaa siinäkin tehdä kummia virheitä, joita ihminen ei koskaan tekisi. Vielä ei tekoäly kykene samaan kirjalliseen ilmaisuun kuin ihmiset.

      Poista