Madeiran matkoilla olen patikoinut paljon saaren suosituimpia reittejä. Ne ovat suosittuja syystä, sillä ne tarjoavat hienoimmat maisemat ja erikoisimmat luonnonnähtävyydet. Yksi Madeiran suosituimmista patikointireiteistä on 25 Fontes Rabacalin laaksossa. Tuo reitti oli vielä käymättä, mutta sitä varoiteltiin opaskirjoissakin erityisen ruuhkaiseksi. Meitä houkutti mieluummin mennä patikoinnille, jossa ei joutuisi koko ajan väistämään muita. Tällainen reitti löytyikin ihan suositun levadareitin naapurista. 25 lähteen sijaan suuntasimme pienemmälle Alecrimin levadalle ja siitä kiertoreitille pienen järven ja Riscon putouksen kautta takaisin.
Reitti oli nappivalinta. Sateisesta päivästä huolimatta parkkipaikka oli iltapäivästä tupaten täynnä autoja, mutta meidän reitillämme kohtasimme vain kourallisen ihmisiä. Muutama pariskunta ja yksi isompi opastettu ryhmä oli reitillä samaan aikaan. Meillä kävi hyvä tuuri, kun ryhmä oli juuri lähdössä taukopaikalta meidän sinne saapuessa. Saimme nauttia luonnon hiljaisuudesta ihastuttavan pienen lammen ja sinne laskevan putouksen vierellä. Taukopaikalla paistoi vieläpä aurinko sopivasti evästauon ajan.
Paúl da Serran ylänkö
Olimme ajaneet Porto Monizin reissulla Paul da Serran ylängön kautta, ja paikka teki silloin jo vaikutuksen. Madeiran saari tuntuu olevan pelkkää vuoren- ja mäennyppylää täynnä, mutta ylänkö tekee siihen poikkeuksen. Siinä missä tiet ovat muualla pelkkää serpentiiniä, löytyy ylängöltä useita kilometrejä pitkä viivasuora tie. Tie tekee noin 135 asteen kulman ja jatkuu sitten taas suorana, eli joku on ilmeisesti vain piirtänyt kaksi viivaa viivoittimella karttaan ja siihen on tehty aluetta halkova tie!
Suorallakaan tiellä ei kuitenkaan kannata kaahailla, sillä melkein koko alueella on lehmävaara. Milloin tahansa sumun seasta voi ilmestyä karjalauma tielle talsimaan, ja elikot eivät juuri edes autoja väistä. Hiljaa kannattaa ajaa myös, jotta voi bongailla maisemia, jotka ovat aivan erilaisia kuin muualla Madeiralla. Paul da Serran ylängön näköalapaikoilta voi hyvällä säällä nähdä pitkälle ja mm. Madeiran korkeimmille huipuille. Ylängöllä on myös paljon tuulivoimaloita, jotka puolestaan näkyvät Madeiran korkeimmilta huipuilta. Paúl da Serran tasangon korkeus merenpinnasta on noin 1300-1500 metriä. Korkeimmat huiput sijaitsevat pilvien yläpuolella, mutta usein ylänkö on lähes kokonaan pilvessä.
Ylängöltä lähtee useita suosittuja vaellusreittejä. Erityisen suosittuja ovat Rabacalin laaksoon suuntautuvat patikointireitit, joihin meidänkin päivän retkemme suuntautui.
Levada do Alecrim PR 6.2
Levada do Alecrimille lähdetään samalta parkkipaikalta kuin mm. 25 fontes -reitille. Parkkipaikka on iso, mutta usein iltapäivästä täynnä. Kannattaa siis olla paikalla jo aamupäivän puolella. Alecrimin lavadareitin lähtö on helppo löytää aivan parkkipaikan kulmalta, ison päätien ja portilla suljetun pienen alamäkeen johtavan paikallistien välistä. Kuulemma joskus levadan alun voi tukkia lehmä, joten jos sitä ei meinaa löytää, katso seisooko reitillä joku nelijalkainen. :D
Levadassa virtasi ihan reippaasti vettä marraskuun alussa, kun olimme sitä patikoimassa. Reitillä pensasmaiset puut kurkottelevat oksiaan levadan päälle ja polku muodostaa paikoin lähes ympyränmuotoisen tunnelin vihreään rinteeseen. Levadareitti on tasainen ja enimmäkseen mukavan leveäkin. Muutamassa kohdassa kuljetaan hiukan kapeammalla levadamuurilla ja parissa paikassa voi olla korkeanpaikankammoisella hiukan jännää, kun levadalta on näkymät Rabacalin laaksoon ja sitä reunustaville vuorenrinteille. Meidän reissullamme oli hyvin pilvistä, joten kauempia maisemia ei juuri päässyt ihailemaan, mutta itse levadapolku oli onneksi tosi kaunis.
Levadalla on yksi pikkuinen nousu, jossa noustaan portaita vieressä virtaavan kanavan reunalla. Noin kolmen kilometrin kohdalla on risteys, josta sitten paluumatkalla käännytään alarinteeseen, mikäli ei halua kävellä Alecrim-levadaan edestakaisin. Reitti päättyy noin 4 kilometrin kohdalla levadan alkulähteille Lagoa Dona Beja -järvelle ja aivan ihastuttavalle pienelle vesiputoukselle. Kääntöpaikalla kannattaa istahtaa evästauolle ihastelemaan putousta ja koskea.
Riscon putous ja Lagoa do Vento PR 6.3
Kun taukopaikalta lähdetään takaisinpäin, käännytään noin kilometrin jälkeen alarinteeseen vievälle polulle, josta alkaakin sitten reippaasti portaita sisältävä kiertoreitti takaisinpäin. Reitiltä kannattaa tehdä pisto vielä alemmas Riscon putoukselle, vaikka se tarkoittaakin koko patikoinnin jyrkintä laskua ja nousua. Riscon putouksella mittarissa on noin kuusi kilometriä patikointia.
Putous laskee Lagoa do Ventoon ja sijaitsee itse asiassa siellä, mistä 25 fontes -reitille näkyvän Riscon putouksen yläosa sijaitsee. Sama vesiputous siis kulkee porrastetusti rinteessä ja tällä reitillä ollaan putouksen yläosassa. Putouksen jälkeen vuorossa on tiukka nousu takaisin kiertoreitille, ja sen jälkeenkin polku polveilee ylös alas, joskaan ei niin jyrkkänä. Tällä osuudella polun varrella rinteessä solisee useita pieniä vesiputouksia, jotka tekevät polusta varsin viehättävän.
Reitti vie metsäistä porrastettua polkua tielle ja Rabacalin metsänvartijan talolle, josta puolestaan lähtee moni suosittu vaellusreitti kuten tuo 25 fontes. Metsänvartijan talolta voi ostaa kuljetuksen parkkipaikalle, jos ei halua kävellä tietä ylämäkeen loppumatkaa. Loppumatkan 1,5 kilometrin nousua tietä pitkin varoiteltiin tylsäksi ja raskaaksi, mutta ei se sitä kyllä ollut! Lukemattomien portaiden ja mutaisen polun jälkeen oli suorastaan rentouttavaa talsia tasaista tietä, jossa ei tarvinnut koko ajan miettiä askeleen paikkaa, vaan saattoi huoletta katsella maisemia. Vaihdoin vähän vaatteitakin tuossa nousun alkuosalla kävely lomassa. Nousua toki tuli reippaasti, mutta tasainen tienpinta oli kuitenkin porrasaskelmia helpompi kävellä ja tien viereltä näkyi paikoin metsän peittämille rinteille. Takaisin parkkipaikalla oltiin lähes 9 kilometrin kävelyn jälkeen.
Tämä kävely oli viimeinen patikointimme Madeiralla ja yllätti positiivisesti! Kunnon kävelylenkki poluilla ilman ihmismassoja. Reitti oli kaunis ja taas kovin erilainen kuin muut Madeiran retkikohteemme. Tähän loppuvat myös matkakertomukset tältä reissulta. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti