Sivut

lauantai 16. heinäkuuta 2022

Getabergen - hieno luontopolku Ahvenanmaalla

Saaristomaisemat ovat kuuluneet mulla olennaisena osana kesälomaan jo usean vuoden ajan. Viime kesinä olen suunnannut useamman kerran Örön saarelle ja Ahvenanmaalle sekä satunnaisemmin mm. Saariston rengastielle, Nauvoon ja Isoonkariin. Tänä kesänä vuorossa oli parin vuoden tauon jälkeen reissu Ahvenanmaalle. Koska olimme liikkeellä autolla, oli helppo ajella saarta ristiin rastiin ja tutustua mm. saaren pohjoisosan luontoon Getabergenillä.

Olen aiemmin juossut Ahvenanmaalla kivoja reittejä mm. Bomarsundin luontopolulla ja Maarianhaminassa. Getan luontopolunkin olisi voinut juosta, mutta ihan laiskuuttani en viitsinyt pakata mukaan juoksureppua ja niinpä päätimme jo ennen lähtöä mennä kävellen. Päädyin patikoimaan hellemekossa ja rantakassi selässä, mutta onneksi laitoin sentään lenkkarit jalkaan, sillä polulla oli reippaasti nousuja ja laskuja, juurakkoa sekä kivikkoa. 



Getabergenin luontopolku


Getabergen eli Getavuori sijaitsee Ahvenanmaan pohjoisosassa. Getabergeniltä näkee kauas ja siellä on kahvila-ravintola. Alueella on myös näkötorni, frisbeegolfrata ja majoitusta. 
Ravintolan takaa lähtee luontopolku, jonka siis patikoimme. Polku oli noin 5,5 kilometrin mittainen ympyräreitti. Opasteet kulkevat polulla myötäpäivään, mutta ihan yhtä lailla polun voi patikoida myös vastapäivään. Kuten todettua, luontopolku on vaihtelevaa maastoa, joten kannattaa laittaa kunnon kengät ja valmistautua korkeuseroihin. Märällä kelillä polku voi olla ikävän liukas. 

Luontopolku kulkee kallioisessa maastossa matalien mäntyjen vierellä, mutta reitille osuu myös rehevämpiä pätkiä, joissa joutuu taiteilemaan juurakkoisessa rinteessä. Koilliskulmassa on pieni suoalue.


Puolivälissä reittiä, eli pohjoisrannikolla on mainio uimapaikka. Meillä osui hellesää, joten pakkasimme totta kai uimakamppeet mukaan ja pulahdimme mereen reitin pohjoiskulmalla. Pohjoisessa on myös hienot näkymät kallioiden laelta ja yhtä lailla mereltä päin katsottaessa kohtisuorana mereen tippuvat kalliot ovat hieno näky. Uimapaikan kohdalla pääsee veteen kuitenkin matalassa pikkukivirannassa. Rannalta on molempiin suuntiin tiedossa kipuamista takaisin Getabergenin korkeuksiin.



Djupviksgrottan - luolia ja kalliomuodostelmia


Vaikka luontopolku tarjoaakin hienoja näkymiä saaristoluontoon, erityisen siitä tekevät erikoiset kivimuodostelmat sekä useampi luola. Djupviksgrottan on alueen suurin ja tunnetuin luola, mutta pieneltä alueelta luontopolun läntisellä osuudella löytyy iso luolasto ja myös muita kalliomuodostelmia. 



Ahvenmaan kalliot ovat punaista graniittia, jolle on tyypillistä halkeilla ja lohkeilla isoina vaakasuorina paasina. Kallioihin on muodostunut luonnon luomia kiviportaita, halkeamia ja tasanteita. Joissain kohtaa näyttää siltä, kuin kattona oleva kalliopaasi voisi hetkenä minä hyvänsä romahtaa niskaan!

Viimeisimmän jääkauden tuotosta ovat valtavat kalliosta irronneet siirtolohkareet sekä silokalliot. Koko aluetta halkoo myös itä-länsisuuntainen rotko.

Lähempänä luontopolun päätä sijaitsee puolestaan pirunpelto, jota alueella retkeilevät ovat vuosien saatossa muovanneet uuteen uskoon. Kivistä on kasattu satoja ellei tuhansia kivikasoja, jotka reunustavat luontopolkua ja sulautuvat vähitellen pirunpeltoon.



Ahvenmaa on hieno luontokohde 


Olen kiertänyt Ahvenmaalla nyt kolme luontopolkua. Tämän Getan, jo mainitun Bomarsundin polun sekä Maarianhaminasta etelään olevan Nåtön pähkinälehtojen katveessa kulkevan luontopolun. On hienoa, miten pienelle saarelle mahtuu kolme noin erilaista luontopolkua, voin suositella kaikkia lämpimästi. Ahvenanmaa on oiva vierailukohde myös luonnossaliikkujalle, varsinkin, jos tykkää tällaisista vähän lyhyemmistä poluista joiden varrelta löytyy myös mainioita uimapaikkoja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti