Sivut

sunnuntai 25. elokuuta 2024

Kansallispuistojen bongaus

Asetin tälle vuodelle tavoitteeksi vierailla vähintään viidessä itselleni uudessa kansallispuistossa. Tavoitteella saisin täyteen puolet Suomen kansallispuistoista. Kansallispuistoja on 41 ja olen nyt käynyt niistä 21, eli tavoite täyttyi!

Kansallispuistobongareita on Suomessa paljon. 41 puiston saaminen kasaan voi olla haastavaa, mutta tavoite on kuitenkin jokaisen saavutettavissa hyvällä suunnittelulla ja tarpeeksi pitkän ajan kuluessa. Itse en erityisemmin välitä mistään bucket list - tyyppisistä jutuista. En halua, että jostain kivasta ja mielenkiintoisesta tekemisestä tulee rasti ruutuun -suoritus. En esimerkiksi mieti matkakohteita sillä mielellä, että tuonne on pakko päästä, vaan suunnittelen reissuja enemmän fiiliksen mukaan. On paljon paikkoja, joissa olisi kiva käydä, mutta niihin tulee sitten ehkä aikanaan lähdettyä tai sitten ei, riippuen sen hetkisestä tilanteesta. 

Suomen kansallispuistot haluaisin kuitenkin kerätä kaikki! Olen innostunut kotimaan matkailusta oikeastaan vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana ja kansallispuistot tarjoavat luontoelämyksiä, joita yleensä matkoilta kaipaan. Samalla tulee tutustuttua Suomen matkailukohteisiin ja saa yleensäkin paremman kuvan kotimaasta.

Kuka muistaa vielä vuonna 2018 kaikki Suomen silloiset kansallispuistot kiertäneen Ylen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen? Kiertueen tarkoituksena oli osittain innostaa luontoliikuntaan ja ainakin minun kohdallani siinä se onnistui! Olin toki käynyt ennen polujuoksukiertuetta kansallispuistoissa, mutta en ollut ajatellut meneväni juuri kansallispuistoon, vaan ihan vain yksittäiseen hienoon luontokohteeseen. Kiertueen myötä tajuntaan iski kuitenkin oivallus siitä, että kaikissa Suomen kansallispuistoissa on jotain erityistä nähtävää ja jokaisella on se oma juttu, miksi juuri se kohde on erityinen. Niinpä viime vuosina onkin tullut katseltua Suomen karttaa sillä silmällä, että minnekäs seuraava kansallispuistoreissu voisi suuntautua.

Kansallispuistojen bongaus nosti suosiotaan koronavuosina ja sosiaalisesta mediasta löytyy paljon puistoista innostunutta porukkaa, esim. Facebookissa toimii tosi aktiivinen Kansallispuistot tutuksi -ryhmä. 

Milloin sitten kansallispuisto lasketaan omaan listaan? Tässä on tietysti jokaisella omat kriteerinsä. Olen lapsena ja nuorena vieraillut (ehkä) joissain puistoissa, mutta kun niistä ei ole selkeää mielikuvaa, enkä voi olla ihan varma, ollaanko oltu kansallispuiston alueella vai jossain vieressä, en laske niitä mukaan. Käytännössä lasken mukaan käytyihin kansallispuistoihin vain aikuisiällä vieraillut paikat. Lisäksi minulle on olennaista, että kansallispuistossa on kävelty tai muuten omin lihasvoimin liikuttu joku reitti. 

Suomen kansallispuistot ovat keskenään hyvin eri kokoisia ja eri tyyppisiä. Joissain suopuistoissa on mahdollisuus vain parin kilometrin polkukävelyyn, muu osa kansallispuistosta on rauhoitettu ja mahdoton kulkea ainakin kesäaikaan. Saaristopuistot edellyttävät venematkaa ja osa kansallispuiston saarista voi olla hyvinkin vaikeasti saavutettavia. Toisaalta pohjoisessa on laajoja erämaa-alueita, jolloin kansallispuistoon tutustumiseen paras tapa olisi monen päivän vaellus. Itse suosin päiväretkiä ja hotellitasoista majoitusta myös patikointireissuilla. Olen vain kerran ollut yön yli vaelluksella, kun vietimme Kolilla kolme yötä vuokratuvissa. Tuo reissu riitti kertomaan, että nukun tuollaisella patikoinnilla huonosti tai en ollenkaan ja se on suurin syy, miksi en suunnittele monen päivän vaellusreissuja. Lisäksi olen ihan suoraan sanottuna tosi mukavuudenhaluinen, ja kävelyretken jälkeen haluan lämpimään suihkuun ja puhtaisiin lakanoihin. Arvostan siis kansallispuistoreissuilla myös palveluiden läheisyyttä ja mukavaa majoitusta. 

En ole ainut, joka käyttää kansallispuistoreissuilla paikallisten yritysten palveluja, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana kansallispuistokävijöiden vaikutus lähialueiden talouteen on 2,5 kertaistunut. (Maaseudun tulevaisuus 22.7.2024) Nykyään luontomatkailijat tuovat alueelle yhä enemmän rahaa, ja vaikutus on iso erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Onkin sääli sekä luonnon että paikallisten yrittäjien kannalta, että Orpon hallitus on leikkaamassa Metsähallituksen Luontopalveluilta ja samalla kansallispuistojen rahoituksesta. Tosin ei mikään ihme, kun hallitus näyttäytyy lähinnä luontovihamielisenä... Kansallispuistojen reittien ja retkeilyä tukevien palveluiden lisääminen ja kunnostus lisää kuitenkin suoraan retkeilyintoa ja tuo alueelle lisää rahaa. Itselleni monipuolisten ja hyväkuntoisten patikointireittien olemassaolo kansallispuistoissa on tärkeää, samoin puistojen saavutettavuutta lisäävät palvelut. Tänä kesänä tuli hyödynnettyä paikallisten yrittäjien palveluja niin majoituksissa kuin mm. venekuljetuksissa Tammisaaressa ja Lemmenjoella. Varsinkin noissa hieman vaikeammin saavutettavissa puistoissa palvelut ovat olennaisessa osassa puistojen houkuttelevuudessa. 

Helpointa on tietysti ollut suunnitella retkiä lähialueen kansallispuistoihin. Tosin ilman autoa myös iso osa lähialueen puistoista on mahdottomia saavuttaa. Niinpä olenkin kolunnut puistoja lähinnä siskoni ja mieheni kanssa, jolloin autokyydin lisäksi mukana on ollut mitä mainiointa seuraa. :) Yli 20 kansallispuiston kasaan saamiseksi on toki pitänyt miettiä myös pidempiä retkiä. Nyt elokuussa olimme reissussa kymmenen yötä, joista kaksi meni yöjunassa. Se olikin kätevä keino päästä lähemmäs Pohjois-Suomen kansallispuistoja. Tätä pitkää reissua pitikin suunnitella vähän tarkemmin, että vapaat, matkat ja majoitukset sai plänättyä. 

En ole vielä tehnyt suunnitelmia loppujen 20 kansallispuiston näkemiseksi. Jonkinlaisia aihioita mielessä kyllä pyörii. Jos kotoa piirtää 200 kilometrin säteisen ympyrän, on siltä alueelta kaikki puistot käytynä. Itä-Suomessa on kuitenkin vielä paljon vieraita puistoja, samoin keskisessä Suomessa. Aika ajoin tuijottelen kansallispuistoja kartalla luontoon.fi -palvelussa ja mietin seuraavien retkien suuntaa.

Ennen seuraavia reissusuunnitelmia aion vielä tehdä jonkinlaista koontia vierailluista kansallispuistoista. Tästä postauksesta oli tarkoitus jo tullakin sellainen, mutta sitten aloin jaarittelemaan kansallispuistobongauksesta yleensä, enkä päässyt vielä puistojen listaukseen asti... Tulossa on!

2 kommenttia:

  1. Itselläni on käytynä vain neljä kansallispuistoa (Oulanka, Riisitunturi, Koli ja UKK) mutta kaikki ovat olleet hienoja kokemuksia ja jättäneet kipinää, että joskus tulevaisuudessa haluan nähdä niitä lisää. Ja sitten kun lukee näitä kirjoittamiasi kansallispuistojuttuja niin niistä aiheutuu kyllä alati pahenevaa kotimaista matkakuumetta :)

    T. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ainakin tämä kansallispuistoinnostus on lisännyt kiinnostusta matkailla kotimaassa. :) Tänä vuonna tuli käytyä monta puistoa, kun olen ollut pidempään opintovapaalla, niin on ollut aikaa matkustaa. Aikaahan siinä menee, kun Suomessa etäisyydet ovat helposti pitkiä.

      Mukavaa syksyn jatkoa Sanna!

      Poista