Myös polkujuoksu onnistuu talvella. Lumisille tai jäisille poluille voi lähteä nastakengillä ja mielellään vähän leppoisemmalla vauhdilla. Paksummat sukat ja säärisuojat jalkaan, niin hangessakaan ei tule jaloilla kylmä. Toisin kuin sulan maan polkujuoksukengissä, voi talvella käyttää myös kalvollista kenkää, joka suojaa varpaita kastumiselta ja kylmettymiseltä. Tai sitten voi hankkia vedenpitävät sukat, jos juoksee loskassa tai muuten kosteilla poluilla.
Tämä kuva on tammikuulta 2019. Silloin täällä on viimeksi ollut kunnon talvikelit! |
Tässä kymmenen vinkkiä, joilla talvijuoksu on mielekkäämää ja turvallisempaa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.
- Liukkaus on hyvän talvijuoksufiiliksen vihollinen numero 1. Lumella on yleensä hyvä juosta, mutta kengissä on eroja pitävyydessä lumisella alustalla. Nastakengät ovat ainoat, jotka pitävät jäällä kunnolla. Omaan jalkaan sopivat nasturit löytää vain kokeilemalla. Jos ei löydä sopivia nastureita, niin vaihtoehtoina ovat myös kenkien päälle viritettävät nastat sekä kenkiin kiinnitettävät irtonastat.
- Kerrospukeutuminen kannattaa. Tämä on monelle varmasti itsestäänselvyys, mutta sen enempää ali- kuin ylipukeutuminenkaan ei ole järkevää. Lenkillä saa ja pitääkin olla hiukan vilpoinen suunnilleen ensimmäisen kilometrin ajan. Uloin kerros tuulenpitävä, alin kerros hengittävä ja kosteutta iholta siirtävä. Välikerros tarpeen mukaan.
- Asusteilla voi säätää lämpötilan mukaista pukeutumista noin +-5 astetta. Buffi kaulaan, juoksuhanskat käteen ja päähän panta tai pipo, niin tarkenee selvästi paremmin.Buffihuivi talvikeleihin | Hiihtohanskat soveltuvat myös talvijuoksuun | Kotimainen Husky Helinä pipo punaisena | Helinä pipo sinisenä | Linkit Scandinavian Outdoorille
- Kovilla pakkasilla paleltuvat herkimmin naama, korvalehdet sekä kropasta reidet. Ylimääräisenä kerroksena villahousut tai juoksuhame auttavat alakropan suojaamisessa. Pipon pitää peittää myös korvalehdet ja buffin voi vetää leuan ja nenän suojaksi. Naamaa voi olla hankala suojata, mutta jos on hyvin kylmänarka, apu voi löytyä kommandopiposta.
- Kylmä hengitysilma aiheuttaa monille ongelmia. Nenän kautta hengitettäessä ilma lämpenee hiukan, mutta juostessa voi olla mahdotonta hengittää nenän kautta. Suun edessä buffi auttaa. Jos sinulla on astmaa tai pakkasilman hengittäminen tuntuu erityisen pahalta, niin kuuntele kroppaasi ja jätä pahimmilla pakkasilla juoksut väliin.
- Lumi pysyy poissa juoksukengistä esimerkiksi säärystimien ja gaiterien avulla. Gaiterit viritetään suojaamaan nilkkaa siten, että remmi kulkee jalan alta ja suoja kiinnitetään kenkään.
- Jos sukat kastuvat juostessa, liike lämmittää varpaita jonkin verran, eli lyhyellä lenkillä ei tarvitse huolestua. Pidempää lenkkiä ei kannata tehdä, jos jalat kastuvat heti lenkin alkuun. Vedenpitäviä sukkia kannattaa testata, varsinkin jos juoksee talvella poluilla tai muuten märällä. Linkissä Scandinavian Outdoorin valikoima vedenpitävistä urheilusukista, niitä löytyy runsaasti erilaisia ja eri hintaluokissa!
- Vaihda kotona kuivat vaatteet, ota lämmin suihku ja juo kuumaa, niin lämpenet kunnolla pakkaslenkin jälkeen.
- Näe ja tule nähdyksi! Hyvän otsalampun kanssa lenkit pimeässäkin onnistuvat. Heijastimet ja heijastavat juoksuvaatteet ovat talvella ihan must.Heijastinliivi Partioaitan verkkokaupassa | Heijastinvaljaat - kevyet ja hyvin säädettävät (linkki Scandinavian Outdoorille) |
- Hyvä vinkki ympärivuotiseen juoksuun on se, että suunnittelee etukäteen lenkkipäivät kalenteriin ja tekee juoksemaan lähdöstä rutiinin. Näin juoksemaan lähtö on helpompaa myös huonolla kelillä. Säätila kannattaa ottaa huomioon, ja tehdä suunnitelmista sen verran väljiä, että lenkkiä voi kelin mukaan lyhentää tai hidastaa.
Turun talvi on aika lailla samanlainen kuin Suomen kesä, lyhyt ja vähäluminen. :D Vielä täällä Lounais-Suomessa ei ole ollut kunnon talvea, vaan viikonlopun alla oli lähes 15 astetta lämmintä. Tänään oli ensimmäistä kertaa hiukan pakkasta ja tienpinnat kuurassa, mutta tuskin tästä vielä talvikelit alkaa. Mutta talvi voi yllättää muutkin kuin autoilijat, joten laitoin nyt jo vinkit jakoon!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti