Sivut

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Mitä pakata patikointilomalle?

Pakkauslista <3

Myönnetään, olen vähän listahullu ja tykkään suunnitella. Ja kunnon pakkauslistasta on oikeasti hyötyä, sillä kukapa haluaisi aloittaa lomaa metsästämällä vieraista kaupoista jotain puuttuvaa välttämättömyystarviketta. Tai raahata reissuun puoli matkalaukullista tavaraa, joille ei olekaan käyttöä.

Nyt, kun olen koostamassa pakkauslistaa Teneriffan reissua varten, päätin samalla naputella postauksen aiheesta. Jouduin tekemään muutaman hankinnan matkaa varten, joten verkkokaupoissa pyöriessä otin myös linkkejä talteen ja vinkkaan samalla, mitä tuotteita nyt löytyy verkkokaupoista. Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*). Olen miettinyt asiaa patikoinnin näkökulmasta, mutta samat vinkit toimivat silloinkin, kun liikutaan juosten. Juostessa mukana olevien tavaroiden keveys ja toimivuus korostuu vielä entisestään.



Olen koostanut tähän juttuja nimenomaan päiväretkille ja lämpimiin maihin suuntautuvia patikointireissuja ajatellen. Pidempiin vaelluksiin ja kylmiin oloihin löytyy kattava listaus mukaan pakattavista jutuista mm. Partioaitan sivuilta*.

Vaatteet


Käsittelen tässä vaatetusta vain hyvin yleisesti, sillä jokainen tietää oman vaatekaappinsa parhaiten. Sääolosuhteista kannattaa ottaa etukäteen selvää. Jos lähtee patikoimaan vuoristoon, pitää varautua siihen, että korkealla on huomattavasti kylmempää ja tuulisempaa kuin merenpinnan tasolla. Jokaista patikointia varten on hyvä varata alusvaatteet, sukat ja ihoa vasten tuleva paita. Housuja, päällispaitoja ja takkia voi yleensä käyttää useammankin kerran. Urheiluvaatteet toki ovat nopeasti kuivuvaa materiaalia, joten joitain vaatteita voi reissussa pestäkin ja vähentää siten niiden viemää tilaa matkalaukussa.

Ota aina patikoinnille mukaan reppuun lämpimämpää vaatetta taukoja ja sään viilenemistä silmällä pitäen. Tuulenpitävä, ohut takki on hyvä olla mukana. Juoksutakit sopivat mainiosti kerrospukeutumiseen, sillä tavallisessa juoksutakissa ei ole turhaan vuoria ja muutenkin mallit ovat kevyitä. Esimerkiksi tämä pirteästi kuvioitu Craftin takki* pakkautuu omaan taskuunsa ja sopii siten mainiosti mukaan otettavaksi. Jos kohteessa patikoidaan viileässä kelissä, voi takki olla vähän paksumpikin. Jos lähtee Suomesta sopivalla takilla, niin taas säästyy tilaa matkalaukussa. Käytännössä on usein ihan turhaa kääriytyä talvitakkiin matkalla lentokentälle, vaan reissuvaatteiden kerrospukeminen ajaa saman asian.

Sopiva reppu


Mulla on ollut polkujuoksuilla käytössä pieni Amazonilta tilattu halpisreppu, johon on kuitenkin mahtunut hyvin parin litran juomarakon lisäksi vähän evästä ja tarpeellista tavaraa. Tämän kokoinen juoksureppu* voi jo hyvin riittää, jos tarkoitus on tehdä lyhyempi patikka tai juosta poluilla, eikä mukaan ota enempää evästä tai vaihtovaatetta. Patikoidessa reppu on kuitenkin ollut yleensä liian pieni, jos mukaan on pitänyt pakata myös ruokaa, enkä ole voinut käyttää sitä myöskään silloin, jos retkijuoksuni on päättynyt vaikka uimarannalle ja mukaan on pitänyt pakata vaihtovaatteet ja pyyhe.

Tilasin nyt itselleni Salomonin Skin Pro repun 15-litran koossa*. Olen katsellut noita Salomonin juoksureppuja jo vuosia, mutta suoraan sanottuna hinta on kirpaissut. Kauppojen tarjonnasta ei kuitenkaan ole tullut vastaan edullisempaa vaihtoehtoa, jossa olisi tarpeeksi tilaa, mutta joka toimisi myös juoksussa kunnolla. Päätin vihdoin panostaa isompaan reppuun ja kun tuo löytyi Stadiumin talvialesta, hinta alitti juuri ja juuri mun kipurajan ja laitoin repun tilaukseen. Repussa tulee mukana 1,5 litran juomarakko, joka tavallaan laskee hintaa hiukan, sillä juomarakot ovat yksinäänkin hintavia. Reppu on tarjouksessa nyt 99 euroa*, ja tuo juomarakko on yksinään neljäkymppiä! Repun saavuttua testasin samantien, että mun 2,5 litran juomarakko mahtuu siihen myös täytenä, joten voin pakata mukaan vain tuon isomman juomarakon ja täyttää sitä tarpeen mukaan.

Patikoidessa reppuun pitää mahtua juotavaa, syötävää ja tarpeelliset tavarat. Puhelin, lompakko, kartta ja vaatetta. Eväitä syödessä reppu tietysti otetaan selästä, mutta siinä on hyvä olla sellaiset taskut, että reppua ei tarvitse joka välissä riisua. Pientä naposteltavaa, juotavaa ja kamera pitää psytyä ottamaan esiin reppua riisumatta, eli toimivat taskut ovat must.


Kengät: tarvitsenko vaelluskengät vai pärjäisinkö polkujuoksukengillä?


En ole kertaakaan ottanut ulkomaan patikointimatkalle vaelluskenkiä. Tämä on toki henkilökohtainen preferenssi, sillä pidän enemmän kevyistä kengistä ilman nilkan tukea. Jollekin toiselle tukevammat kengät saattavat olla parempi valinta.

Puen Gore-tex-vaelluskenkäni yleensä jalkaan vain kotimaassa silloin, kun tarvitsen nimenomaan vedenpitävää, varrellista kenkää. Polkujuoksukenkiäkin saa toki vedenpitävällä kalvolla, mutta ainakin lämpimissä maissa se on usein enemmän haitta kuin hyöty. Ainoastaan, jos etukäteen tietää varmasti, että maasto on märkää, kannattaa harkita kalvokenkiä mukaan.

Jos itseltä löytyy hyvät polkujuoksukengät tai ihan peruslenkkaritkin, niin suurin osa patikointireiteistä on sellaisia, että niillä kyllä pärjää. Ainakin kuivalla kelillä ja lämpimässä. Juoksukenkien suurin este kävelykäyttöön saattaa olla droppi, eli kannan ja päkiän korkeusero. Kävelyssä on hyvä olla kannan alla hiukan enemmän korotusta kuin mitä juostessa mahdollisesti tarvitsee.

Polkujuoksin ja patikoin viime vuonna Hoka One One Torrenteilla*, ja tykkäsin kengistä niin paljon, että vuoden vaihteen alesta tilasin samoista kengistä toisen parin! Tosin näissä väri ei ole oikein mieleeni, mutta alennus oli. :)

Syötävää ja juotavaa


Pakkaa aina mukaan vettä ja energiapitoista syötävää. Vettä kannattaa mieluummin olla liikaa kuin liian vähän, vaikka se painaakin. Juomarakko on siitä todella kätevä, että se kutistuu tyhjentyessään ja asettuu reppuun mukavammin kuin pyöreä pullo. Juomarakosta voi huoletta ostaa vaikka 3 litran version, ja sitten täyttää sitä tarpeen mukaan vaikka vain litran verran, jolloin se vie tilaa vain sen litran. Itselläni on Camelbackin juomarakko*, ja voin suositella, se on helppo täyttää ja käyttää. Nyt hankin tuon repun mukana myös Salomonin juomarakon*, josta olen kuullut kehuja sen hyvästä pestävyydestä.

Syöminen on tärkeää. Vaikka vaellus ei olisikaan erityisen pitkä tai kovaa kuntoa vaativa, epätasaisessa maastossa etenemiseen pitää keskittyä ja pään pitää pysyä skarppina. Verensokerin ei kannata antaa laskea, sillä se altistaa kompuroinnille ja uupumiselle. Kun retkeilee hienoissa maisemissa, niin pitää pysyä sillä lailla skarppina, että jaksaa katsella maisemia ja ottaa niistä myös kuvia muistoksi.

Reittikartat ja vaelluskirjat


Monessa maassa vellusreitit on merkitty hyvin maastoon, mutta aina kannattaa olla mukana kunnon kartta sekä reittikuvaus, jota seuraamalla et käännyt väärään suuntaan tai muuta ikävää.

Tässä lista hyviksi havaitsemistani kartoista sekä patikointireittejä sisältävistä opaskirjoista:

Gran Canarialle pakkaisin mukaan retkeilyoppaan Gran Canaria retkeilyopas : 40 kauneinta vuoristo- ja rantareittiä pienoismantereella* sekä kunnon polkukartan Gran Canaria Tour & Trail map*.

Teneriffalla  oiva opas on Teneriffa retkeilyopas*. Tilasin itselleni nyt myös vastaavan kartan kuin mitä käytin Gran Canarian lomalla, eli Tenerife Hikers' Super-Durable Maps*.

Madeiralle mukaan ottaisin myös tuollaisen saman sarjan vaellusoppaan, eli Madeira walking:guide 60 walks*, joka taitaa tällä hetkellä olla saatavana suomeksi vain e-kirjaversiona: Madeira retkeilyopas : 50 kauneinta levada- ja vuoristoreittiä*.

Italian Dolomiiteilla tämä kartta* oli kovassa käytössä. Dolomiittien reissulle en onnistunut löytämään mitään erityisen hyvää vaellusopasta, mutta blogeista löytyi reittikuvauksia ja kartasta oli eniten hyötyä. Karttoja voi olla vaikea löytää verkkokaupoista, mutta jos lähtee alueelle, niin ei hätää, samoja karttoja on myynnissä mm. Cortinan turisti-infossa.

Olen tykästynyt noihin Karttakeskuksen vaellusoppaisiin, sillä niiden reittikuvauksiin voi luottaa ja taatusti parhaat patikointireitit löytyvät noista kirjoista. Mutta kirjan lisäksi mukana kannattaa olla isompi, koko alueen kattava kartta. Varsinkin, jos haluaa yhdistellä eri reittejä samalle vaellukselle, kannattaa olla kunnon kartta! Omista reiteistäni löytyy kuvauksia helpoiten tuolta blogin Matkakertomukset-välilehdeltä.

Pientä tarpeellista


Postauksesta tuli sen verran pitkä, että tässä enää pikainen listaus tavaroista, jotka ehkä helposti unohtuvat reissusta, mutta joista on taatusti hyötyä:

  • Varavirtalähde. Ei ole kivaa, jos puhelimesta loppuu akku ja hienot maisemat jäävät kuvaamatta. Myös urheilukellon lataaminen onnistuu, kunhan pakkaa oikeanlaiset piuhat mukaan. Huom! Lentokoneessa varavirtalähde tulee pakata käsimatkatavaroihin.
  • Retkipyyhe*. Jos patikointi suuntautuu lämpimään maahan, voi olla, että reitillä pääsee pulahtamaankin. 
  • Hyttyskarkote*. Tätä tarvitaan muuallakin kuin Lapissa. Esimerkiksi Italian Garda-järvellä olen kohdannut todella ärhäköitä hyttysiä.
  • Aurinkolasit, aurinkovoide, hattu tai huivi kannattaa pakata mukaan aina, kun lähtee eteläänpäin. Vaikka sää olisi kylmä, saattaa aurinko silti paistaa silmiin häikäisevästi tai itsensä voi polttaa auringossa.
Kuten jutusta ehkä huomaa, olen innoissani päästessäni taas reissuun ja patikointilomalle! Tätä naputellessa tuuli ulvoo myrskylukemissa ja vettä sataa kuin saavista. Aurinkoloman suunnittelu sopii mainiosti tähän keliin! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti